Put van 50 miljoen bij veiligheidsnetwerk

PHOTO_NEWS
Astrid, de telecomoperator van alle politie-, brandweer-, hulp- en andere veiligheidsdiensten in België, heeft een verlies van 50 miljoen euro opgestapeld. Dat blijkt uit het jaarverslag waarover De Tijd vandaag bericht.

Astrid is volledig in handen van de Belgische staat. Politiemensen, brandweerlui, hulpverleners, militairen, inlichtingenofficieren en nog andere belangrijke veiligheidsberoepen zijn met ruim 69.000 communicatieterminals aangesloten op het netwerk.

Maar sinds 2009 hebben de opeenvolgende regeringen de afgesproken subsidies en dotaties niet betaald. Daardoor zijn er al voor 85 miljoen euro vorderingen op de Belgische staat. Die "structurele onderfinanciering" van het Belgische veiligheidsnetwerk zal eind dit jaar oplopen tot 117 miljoen euro, verwachten ze bij Astrid. Door de misgelopen budgetten is Astrid het voorbije jaar nog maar eens voor 16,8 miljoen euro in het rood gegaan. Het opgestapelde verlies bedraagt al 50,8 miljoen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij eind dit jaar met een nieuw bedrijfsplan orde op zaken wil stellen.