Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck pleit voor aanpassing loonplafond CEO van 650.000 euro

Sandrine Dufour, Dominique Leroy, Stefaan De Clerck en Dirk Lybaert.
BELGA Sandrine Dufour, Dominique Leroy, Stefaan De Clerck en Dirk Lybaert.
Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, pleit ervoor om het loonplafond voor de CEO aan te passen. Dat verklaarde hij in De Zevende Dag op Eén naar aanleiding van het vertrek van de topvrouw van het telecombedrijf, Dominique Leroy. 

De Clerck wacht als voorzitter van het paritair comité het voorstel van de vakbonden af. Die willen dat Leroy onmiddellijk opstapt omdat zij naar de Nederlandse concurrent KNP vertrekt. Wat de mogelijke handel met voorkennis betreft, wacht de Proximus-voorzitter het onderzoek van de FSMA af.

Volgens De Clerck start de zoektocht van Proximus naar een nieuwe CEO met een handicap door het loonplafond van 650.000 euro. De raad van bestuur heeft meer verantwoordelijkheid gekregen en kan de verloning optrekken, "maar daar moet de hoofdaandeelhouder (de staat, nvdr) mee instemmen", gaf de oud-CD&V-minister aan. Het plafond moet volgens hem beschouwd worden als een referentie, maar bij onderhandelingen kunnen bepaalde elementen aangepast worden. De CEO dient volgens hem niet als alle anderen behandeld te worden.

Dominique Leroy.
Photo News Dominique Leroy.

Stefaan De Clerck wil dat Dominique Leroy haar mandaat zover mogelijk uitdoet, reageerde hij op de vraag van de vakbonden dat Dominique Leroy onmiddellijk zou opstappen omdat ze naar een concurrent overstapt en gevoelige informatie zou kunnen meenemen. Maar De Clerck pleit ervoor dat Leroy eerst het sociaal plan zou afwerken. "De raad van bestuur is ervan overtuigd dat de digitale shift moet worden voortgezet", vindt hij. Als voorzitter van het paritair comité, zal hij morgen kennis nemen van de vraag van de vakbonden.

Voor Proximus is er niets aan de hand met de verkoop van aandelen voor 285.000 euro door Dominique Leroy op 1 augustus, maar Stefaan De Clerck wacht op het resultaat van het onderzoek van beurswaakhond FSMA. Die moet nagaan of de verkoop begin augustus met voorkennis gebeurde. Volgens hem was de raad van bestuur eind augustus op de hoogte van het nakend vertrek van de CEO. De Clerck erkende dat hij altijd al geweten had dat Leroy naar het buitenland zou trekken. "We hebben er alles gedaan om haar hier te houden, maar nu liep haar mandaat af".
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Bestuurders en CEO's zijn twee handen op één buik, Ghijs Elvan. Daarom ook dat De Clerck pleit voor een hogere vergoeding. bovendien zou die nog niet hoog genoeg zijn. Want KPN betaalt nog 300.000 meer. En marktconforme verloning voor andere beroepen bestaat niet meer als regeringen, onder druk van werkgeversorganisaties, loonnormen opleggen die bepalen hoeveel de lonen mogen stijgen.

 • Gino Denil

  De fabeltjes en de realiteit, Ghijs Elvan. Maar als de regering onder druk van werkgeversorganisaties een loonnorm oplegt dan bepaalt vraag en aanbod al het loon niet meer. Daarom vindt men voor onderbetaalde beroepen tegenwoordig geen kandidaten meer. En CEO en aandeelhouders zijn twee handen op één buik. Zij bepalen elkaars voordeel. Enerzijds het loon anderzijds het dividend rendement.

 • Ghijs Elvan

  Gino, Een bedrijfsleider bepaalt niet zelf de hoogte van zijn loon. Dat doen de grote aandeelhouders. Als die vinden dat een CEO €20 miljoen per jaar mag verdienen, zoals onze CEO, dan is dat hun volste recht. De aandeelhouders van het bedrijf bepalen wie CEO is, hoeveel deze verdient en wat hij hiervoor moet realiseren. De aandeelhouders moeten ook rekening houden met de lonen bij de concurrentie. Verloning is altijd marktconform, voor alle jobs, op basis van vraag en aanbod.

 • Ronny Biesen

  Natuurlijk om dan weer een politici aan die job te helpen zeker. Weet je wat er gedaan moet worden? Volledig privatiseren van Proximus, weg met de staat als aandeelhouder. Het zal dan wel lopen.

 • Gino Denil

  Marktconforme verloning bestaat niet, jacques vanderkimpen. Aangezien het die bedrijfsleiders zelf zijn die bepalen wat voor hen een marktconforme verloning is. Dat is dus synoniem van zelfbediening. Maar als ze geen geschoold personeel voor bepaalde functies vinden zie je hen de lonen in die functies niet verhogen. Dus ook de wet van vraag en aanbod is een leugen.