Proximus stuurt 58-plussers nu al met vervroegd pensioen

Het logo van Proximus.
BELGA Het logo van Proximus.
Werknemers van Proximus die hun job weggesaneerd zien, kunnen sinds 2016 vanaf 58 jaar met pensioen. Dat systeem werd begin dit jaar verlengd maar de politieke rugdekking ervan laat op zich wachten. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Volgens de krant is de discussie over het al dan niet toekennen van brugpensioen in het kader van de herstructurering bij Proximus een non-event, want het systeem bestaat al meer dan twee jaar. Het werd in 2016 ingevoerd en begin dit jaar stilzwijgend verlengd, voor twee jaar. 

Om in aanmerking te komen voor het plan moeten medewerkers "in recon­versie" zijn: hun functie verdwijnt door bijvoorbeeld automatisering. Hoeveel werknemers op die manier al vanaf 58 jaar thuis zitten, betaald door Proximus, is niet duidelijk. ACOD-er Bart Neyens schat dat het om zo'n 250 mensen gaat.

Politiek gevoelige kwestie

Maar de juridische onderbouw door de publicatie van een KB is er nog niet. Bevoegd minister van Overheidsbedrijven Philippe De Backer (Open Vld) wil eerst het sociaal overleg afwachten, zegt hij in de krant. De kwestie ligt politiek erg gevoelig. Bovendien dreigt er een verschillende behandeling te ontstaan tussen ambtenaren en werknemers binnen hetzelfde bedrijf.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Vanhoegaerden

  Volgen jaar op 60j volledig pensioen kunnen ze mijn volledig loon niet betalen tot ik 65 ben zou een goeie zaak zijn voor mij

 • johan fransaert

  als die mensen al minstens 40j bijgedragen hebben dan heb ik daar hoegenaamd geen problemen mee.

 • PLANCKAERT Johan

  wie een gemakkelijk jobke heeft in een staatsbedrijf mag op 58 op vervroegd pensioen. Wie keihard werkt in de privésector mag op 63 op vervroegd pensioen.. de kracht van verandering werkt...

 • Eric Loyens

  Deze mensen binnen het bedrijf omscholen en hun loon behouden dat moet er gebeuren en ze niet als een stuk vuil op straat zetten en diegene die denken te kunnen leven van swt dat 1248€ per maand is zijn zeikers

 • Ceriel Devos

  Vervroegd pensioen was toch afgeschaft ? Op 58 op pensioen ? Dat is 10 jaar te vroeg ?