Productiehuizen slaan alarm om crisis in tv-sector

Testbeeld
Kos Testbeeld
De Vlaamse productiehuizen waarschuwen vandaag in De Morgen voor een crisis die de hele sector bedreigt. Oorzaken zijn de haperende taxshelter, besparingen bij de zenders en de zware concurrentie.

Hoewel programma's als Hoe zal ik het zeggen?, Down the Road en Taboe prijzen winnen en andere reeksen internationaal hoge ogen gooien, speelt er zich achter de schermen een nooit geziene crisis af, klinkt in de sector. Volgens VOFTP, de beroepsvereniging van Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisiemakers, zal die crisis slachtoffers maken. Productiehuizen zullen kopje-onder gaan en zenders zullen continu overschakelen naar zomermodus.

De oorzaak van die crisis is een samenloop van omstandigheden, schrijft De Morgen. Zo hapert het systeem van de taxshelter, waarbij wie in films of series investeert op een voordelig belastingtarief kan rekenen. Vorig jaar werd voor het eerst te weinig geld opgehaald om alle lopende projecten te financieren. Ook de besparingsmodus waarin de Vlaamse televisiezenders zitten, laat zich voelen. En dan is er nog de explosieve groei van het aantal productiehuizen die zijn tol eist.

De VOFTP heeft een plan klaar om een rampscenario te vermijden. Ze roepen op de investeringsplicht uit te breiden. Zo zouden ook mobiele telecomoperatoren, videoplatformen als YouTube en producenten van televisietoestellen en laptops een bepaald percentage van hun omzet die ze in België draaien moeten herinvesteren in de audiovisuele sector.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als het over werkloosheid, ziektr of pensioen gaat dan is het in de liberale samenleving steeds meer van eigen verantwoordelijkheid. Ook al betalen we dat zelf met onze sociale bijdragen. Stop dan ook maar met allerlei fiscale voordelen en subsidies aan bedrijven. Die zijn concurrentie vervalsend. En in de vrije markteconomie moet men zijn geld zelf verdienen. Met hard werken en kwaliteit.

 • Ben Strubbe

  Misschien zijn er wel veel te veel productiehuizen in Vlaanderen. Tegenwoordig heeft elke BV zijn eigen productiehuis naast dat van Jan, Piet en Corneel.

 • raf peeters

  Misschien moeten ze eens beginnen met normale lonen te betalen,in die branche loopt het ook de spuigaten uit .Overigens wat gebeurt en met al de reclame inkomsten ,mil-joenen brengt het per seconde waar een of ander product wordt aangeprezen ,waar gaat dit naartoe?.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Ik kijk naar Nederland .... Die kunnen het nog ? Onze Vlaamse zakkenvullende productie huizen zijn veel te duur en de kwaliteit die ze afleveren ondermaats . De Vlamingen denken dat ze een wereld speler zijn en voor de rest draven overal enkele BV mee waar je ziek van wordt ... En maar klagen ?

 • Erwin Vandriessche

  Dat die productiehuizen er dan ook voor zorgen dat we goede programma's krijgen met inhoud i.p.v. onnozele US soaps en hersenloze love islands, blind getrouwd of gekocht programma's , ook en vooral de voortdurende bombardering met reclame om de 15minuten moet stoppen. Het is niet omdat er een paar programma's uitspringen, dat men het gemaakt heef voor de gehele avond hé! En dan nog Telenet die een paar zenders toelaat niet door te spoelen op reclame is erover!