Productie smartphones fors lager door coronavirus: “Meeste last voor Apple en Huawei”

Een fabriek in Shenzhen van elektronicaproducent Foxconn, die onder meer de iPhone van Apple in elkaar zet, mocht nog niet openen van de plaatselijke autoriteiten.
AP Een fabriek in Shenzhen van elektronicaproducent Foxconn, die onder meer de iPhone van Apple in elkaar zet, mocht nog niet openen van de plaatselijke autoriteiten.
De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China zorgt ervoor dat de productie van smartphones in de eerste drie maanden van dit jaar met een achtste daalt. Dat voorspelt marktonderzoeker TrendForce, die denkt dat onder meer Huawei en Apple de meeste last ondervinden van het virus. De verwachte daling zou betekenen dat de productie op het laagste niveau in vijf jaar uitkomt.

Door de uitbraak van het virus zijn veel fabrieken in China ruim twee weken dicht gebleven rond Chinees Nieuwjaar, waar één week gepland was. Vanaf deze week gaan mondjesmaat weer fabrieken open, maar daarbij hangt het ook af van de plaats waar de fabrieken staan of dat al mag. Elektronicaproducent Foxconn, die onder meer de iPhone van Apple in elkaar zet, mocht bijvoorbeeld een fabriek in Shenzhen nog niet openen van de plaatselijke autoriteiten totdat het bedrijf extra gezondheidsmaatregelen neemt.

De maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, treffen overigens niet alleen techbedrijven. Ook verschillende autobedrijven gaven al aan de productie te moeten verminderen omdat ze minder onderdelen krijgen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erik Svensson

    Het nadeel van globalisatie. Neem één schakel in de ketting weg en de hele wereld deelt in de klappen. Men zou een gezonde mix moeten vinden tussen globalisatie en protectionisme om dit soort zaken op te vangen.

  • Wim Eggermont

    Daarvoor is lokale productie het beste in plaats van dit globalisme. Alles produceren op een plek deugd niet, mooiste bewijs.

  • Frans Peeters

    gelukkig zijn er nog andere merken om geen prijs stijging laten door te gaan