Proces dreigt voor HSBC in Frankrijk

CEO Stuart Gulliver
GETTY CEO Stuart Gulliver
De Franse justitie is bezig om de Zwitserse consumententak van de Britse bank HSBC voor de rechter te dagen. De bank, die te lijden heeft onder het Swissleaks-schandaal, zou voor de correctionele rechtbank worden gedaagd voor fiscale fraude op grote schaal in de periode 2006-2007.

De Franse krant Le Monde berichtte dat HSBC in Frankrijk een schikkingsvoorstel, bedoeld om een rechtszaak te voorkomen, naast zich neer zou hebben gelegd. Bij die deal zou HSBC 1,4 miljard euro hebben moeten betalen. Justitie wilde geen commentaar kwijt.

De Zwitserse tak van HSBC zou in het verleden rijke klanten hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. Volgens Le Monde gaat het om 180,6 miljard euro dat voor meer dan 100.000 klanten en 20.000 rechtspersonen werd doorgesluisd naar een Zwitserse rekening. Het aandeel van de Franse klanten bedraagt ruim 5 miljard euro.

Binnen een maand moet duidelijk worden of de bank zich hiervoor in Frankrijk voor de rechter moet verantwoorden. In verschillende landen lopen intussen onderzoeken naar HSBC, ook in België.


Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.