Primeur in Nederland: bij dit bedrijf krijgt iedereen een baan, zonder sollicitatie

Bas Langenberg werkte in de gehandicaptenzorg maar verloor zijn baan door bezuinigingen. Bij MamaLoes mocht hij 4,5 jaar geleden na een lange zoektocht aan de slag.
MamaLoes Bas Langenberg werkte in de gehandicaptenzorg maar verloor zijn baan door bezuinigingen. Bij MamaLoes mocht hij 4,5 jaar geleden na een lange zoektocht aan de slag.
Een sollicitatiebrief is niet nodig. Ook een cv of verklaring van goed gedrag hoeven werkzoekenden bij dit bedrijf niet in te leveren. Iedereen die zijn naam op een lijst zet, krijgt een baan bij MamaLoes. Het bedrijf verkoopt babyspullen, zowel online als in fysieke winkels.

Gisteren -de dag van de aftrap- stonden om vijf voor 9 al de eerste geïnteresseerden op de stoep, vertelt directrice Loes de Volder. Een man wiens cv telkens op de grote stapel belandt vanwege zijn leeftijd, een vrouw die gebrekkig Nederlands spreekt en een vrouw die wel werk heeft maar niet genoeg uren. “Het is eng. Of nee,  eerder spannend. Je weet niet wie je krijgt, maar je gaat ze wel aannemen. Uit ervaring weet ik echter dat je bijzonder gemotiveerde mensen krijgt, op voorwaarde dat je hen een kans geeft.”

Koekjesbakker

MamaLoes is het allereerste bedrijf in Nederland dat op deze onorthodoxe manier mensen aanwerft. Iedereen die zich meldt, krijgt werk. Ze hoeven alleen hun naam op een lijst te schrijven. De methode heet ‘open hiring’ en komt uit Amerika. Specifieker: van Greyston Bakery, de bakkerij die brownies maakt voor luchtvaartmaatschappij Delta Airlines, de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods en ijsfabrikant Ben & Jerry’s. 

De sollicitatieprocedure -of eerder het gebrek daaraan- is ontstaan uit idealisme van oprichter Bernie Glassman. De bakkerij helpt mensen aan werk die anders maar moeilijk aan de bak komen. De slogan luidt dan ook: ‘We nemen geen mensen aan om brownies te bakken, we bakken brownies om mensen aan te kunnen nemen.”

Voor de job in Nederland zijn slechts twee competenties nodig: je moet vier uur op je benen kunnen staan en tien kilo kunnen tillen, want het is logistiek werk. 

Loes de Volder, de directrice van MamaLoes.
MamaLoes Loes de Volder, de directrice van MamaLoes.

MamaLoes bood in het verleden al wel eens een baan aan mensen die niet de benodigde papieren hadden. Zo mocht Bas Langenberg (31) er 4,5 jaar geleden na een lange zoektocht aan de slag. Hij werkte in de gehandicaptenzorg, maar verloor zijn baan door bezuinigingen. “Ik heb zelf gemerkt hoe lastig het is om werk te vinden als je niet de juiste opleiding hebt gedaan. Daarom vind ik ‘open hiring’ een goed initiatief. Er is plek voor iedereen die bereid is om te werken.” Langenberg is inmiddels opgeklommen tot lijncoördinator: hij zorgt ervoor dat het inpakproces vlekkeloos verloopt.

Kans

Jos Verhoeven, directeur van maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, kwam een paar jaar geleden met Mike Brady van Greyston in contact. De befaamde Amerikaanse koekfabriek zoekt een plek om zich hier te vestigen. Het gaat om een industriële bakkerij waar werk is voor zestig mensen. Verschillende steden hebben interesse getoond. Maar Greyston zoekt in Europa óók bedrijven die hun manier van werven willen overnemen. Verhoeven koppelde MamaLoes en Greyston aan elkaar. “MamaLoes is het eerste bedrijf dat dit experiment aandurft. De ervaring in Amerika leert dat er veel ontgoochelde mensen zijn. Mensen met een crimineel verleden die zich suf solliciteren, ouderen die aan de bak willen,... Open hiring is hún kans om te laten zien wat ze kunnen.”

We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, en op deze manier spreek je mensen aan die je anders zou missen

Jos Verhoeven

Een voordeel voor de werkgever is er ook, zegt Verhoeven. ”We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, en op deze manier spreek je mensen aan die je anders zou missen.” Zelf merkte hij het succes van het systeem op toen hij een financieel-economisch adviseur zocht, met daarbij de tekst ‘Een arbeidshandicap is een voordeel’. “Vrijwel iedereen die solliciteerde zei: ik heb gereageerd omdat ik me eindelijk welkom voelde.” Een ander voordeel is het financiële plaatje, erkent Verhoeven: omdat mensen alleen hun naam op een lijst hoeven zetten, is dat het enige wat de werving ‘kost’. 

80 uur

Bij MamaLoes kunnen ze op deze nieuwe manier werk bieden voor 80 uur per week, omgerekend twee fulltime banen. “Maar dat gaan we invullen met veel meer mensen dan twee, want we gaan kijken hoeveel uur past bij de kandidaten", legt De Volder uit. Net als bij Greyston geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Valt er iemand tussentijds uit, dan is de eerstvolgende op de lijst aan de beurt.     

Het inwerktraject van de nieuwelingen verloopt zoals bij iedereen die begint bij MamaLoes. Ze krijgen uitleg in het magazijn over het logistieke proces, dat vaak begint met dozen stapelen of sluiten. Tegen het minimumloon ontvangen zij een contract van een half jaar met flexibele uren. MamaLoes begeleidt de mensen, via Start Foundation is er een zogenoemde ‘life coach’ aangesteld voor mensen die kampen met privéproblemen. 

Dat er zonder reclame of media-aandacht gisteren op de eerste dag al acht mensen voor het middaguur langs waren geweest, stemt De Volder positief. “Ik heb alleen maar gemotiveerde mensen gezien.”

Van links naar rechts: Marco Kluwen van MamaLoes, Jos Verhoeven van Start Foundation, Loes de Volder van MamaLoes en Mike Brady van Greyston.
MamaLoes Van links naar rechts: Marco Kluwen van MamaLoes, Jos Verhoeven van Start Foundation, Loes de Volder van MamaLoes en Mike Brady van Greyston.33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Delafontaine

  Een bewijs van goed gedrag vind ik echt wel nodig, maar de sollicitatie op zich is één grote grap. Je zit jezelf daar te verkopen en de beste toneelspelers, zij die "iemand kennen" of die met het mooiste snoetje krijgen de job. Dus voor de rest is dit echt een goed idee.

 • alain thierens

  Jan Lemmens, schaam U, ben zelf net ontslagen, wegens medisch overmacht, ben 53 en zal waarschijnlijk ook in die statistieken terecht komen met 1,nieuwe knie prothese, de andere knie volgt. Zelfs deze job, hoewel ik deze job deed, behalve geen 10 kilo, maar alle dagen 18 kilo aan de band, waarvan mijn knieën het begaven. Denk 2x na als je zulke stupiditeiten uit uw mondje komen om beleefd te blijven!!

 • Marcel Bontinck

  En daarna merk je dat diegene die thuis in hun zetel of op café zitten op het einde van de maand meer over hebben dan jij die werkt.

 • Stefanie van Dijk

  Echt veel risico is er niet, de skills kunnen op de werkvloer geleerd worden en als het echt niet werkt dan is het na 1/2 jaar gedaan. Hoe vaak zie je niet dat er gelogen of toch minstens zwaar overdreven wordt op de cv en hoeveel mensen zijn er niet doodnerveus voor een gesprek waardoor ze afvallen terwijl ze misschien perfect gepast zouden hebben. Ik vind dit een prima actie, zo zouden er meer moeten zijn. En wat verloning betreft, NL min.loon ligt altijd hoger dan de uitkering

 • Jan Lemmens

  Als iedereen dit zou doen is er geen reden meer om nog in de werkloosheid te zitten. Je moet dan wel uit je bed willen komen en het loon is misschien niet veel meer dan een uitkering.