Primark ziet jaarwinst met twee derde kelderen, ook Hema bloedt door coronacrisis

REUTERS
De Britse winkelketen Primark zal te maken krijgen met een forse winstdaling door de coronacrisis. Onder de streep blijft naar verwachting slechts een derde van het nettoresultaat over van een jaar daarvoor. Ook de Nederlandse winkelketen Hema heeft minder omzet gerealiseerd in België en Luxemburg. De kwartaalomzet daalde van 35,7 miljoen euro vorig jaar tot 18,7 miljoen dit jaar.

 Primark verkoopt kleding alleen via zijn fysieke winkels en kon daardoor de weggevallen verkopen vanwege de lockdowns niet opvangen via het internet. De plannen om nieuwe winkels te openen gaan echter wel door. Zo komen er twee bij in twee Parijse shoppingcentra, twee in de VS (New Jersey en Florida) en een in Polen (Warschau). De opening van de Amerikaanse winkels hangt wel nog af van de plaatselijke Covid-19-beperkingen. Voorts wil Primark winkels in Malaga en Lissabon uitbreiden.

De budgetkledingketen behaalt in het boekjaar tot medio september naar verwachting een winst van 389 miljoen euro, of zowat een derde van de winst een jaar eerder (ruim een miljard). Momenteel zijn 367 winkels van Primark weer open. De resterende acht die nog dicht zijn, openen binnenkort ook hun deuren. Primark telt zeven winkels in België (Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Charleroi, Bergen en Luik). 

Zara en H&M

Ook andere modegroepen zijn in de problemen gekomen door de coronacrisis. Er werd al aangekondigd dat de Spaanse modegroep Inditex, eigenaar van modeketen Zara, dit jaar 1.200 winkels zal sluiten. En eind vorige maand volgde ook de H&M Group: bij hen moeten ‘slechts’ 170 winkels dicht.

Daarnaast krijgt ook Hema te maken met een forse winst- en omzetdaling. Voor de hele groep - Hema haalt de meeste omzet in Nederland, naast ook Frankrijk en Duitsland - daalde de kwartaalomzet met 24 procent, tot 224,8 miljoen euro. De operationele winst ging met 63 procent omlaag tot 18 miljoen euro.

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in het eerste kwartaal

Tjeerd Jegen, topman van Hema

In mei herstelde de omzet zich en in juni lag ze boven het niveau van vorig jaar, laat Hema nog weten. "We zijn blij dat onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen. De coronacrisis heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in het eerste kwartaal", aldus topman Tjeerd Jegen. Hema zag zijn onlineverkoop wel boomen met 3,3 miljoen euro tijdens de crisis.

Vorige maand raakte bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van Hema had aangevraagd na een juridische strijd. Hema kwam in handen van schuldeisers in ruil voor het verlagen van hun schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. 

Volgens de krant De Telegraaf zijn er intussen verschillende overnamekandidaten opgedoken: naast het moederbedrijf van Blokker gaat het om de investeringsmaatschappij Parcom. Ook de naam van Ahold Delhaize dook al op, maar het bedrijf wil niet reageren op de geruchten.

Lees ook: Hema wankelt: 98 winkels en 900 jobs bedreigd in België (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Adriaan De Backer

    Begrijpelijk. 3 weken terug has ik iets nodig uit Hema. Mondmasker op, verplichte mandje, zelfs voor 1 klein artikel ?,in de winkel eenrichtingsverkeer, aan de kassa alles zelf scannen, gevolg files aan de kassa want bij velen loopt zelfscan fout...Gevolg, en ik denk voor vele mensen het geval, ik ga nog enkel een winkel binnen voor levensnoodzakelijk aankopen want "fun" shoppen dat bestaat voorlopig niet meer...

  • Danny Govaerts

    Omdat de netto winsten voor de aandeelhouders weg zakken wil het toch nog niet zeggen dat een bedrijf in moeilijkheden komt. Hoe dom kan een regering zijn om belasting geld in zulke zakken te droppen ,die dan elk jaar nog hun best doen om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

  • Lou Bakker

    Omzet verlies ? Hier in Spanje kun je over de koppen bij de Primark. Zeker op Vrijdag en helemaal op Zaterdag.