President excuseert zich voor gemaakte fouten: “Oekraïne dreigt failliet te gaan”

Petro Poroshenko.
AP Petro Poroshenko.
Oekraïne dreigt zijn schulden niet terug te kunnen betalen nu een rechtbank een belangrijke nationalisering in de banksector nietig verklaard heeft. Dat heeft president Petro Porosjenko vandaag gezegd. Tijdens een televisietoespraak excuseerde hij zich voor de gemaakte fouten nu hij de laatste dagen van de kiescampagne ingaat.

"Bij zo'n avontuur dreigen tientallen miljoenen klanten hun geld te verliezen. Het hele land dreigt dan failliet te gaan en in een nieuwe economische crisis te belanden", zei Porosjenko.

Het Oekraïense gerecht verklaarde vandaag de nationalisering van de grootste private bank van het land nietig. De rechtbank van Kiev vindt dat de verkoopovereenkomst over de PrivatBank "ongeldig" is. Door de nationalisering, waarmee Oekraïne de banksector overeind wilde houden, verloren miljardair Igor Kolomoïski en medestanders de controle over de instelling. De centrale bank liet reeds weten dat ze beroep zal aantekenen.

Porosjenko ligt in de peilingen voor de twee ronde van de presidentsverkiezingen ver achterop ten opzichte van concurrent Volodymyr Zelensky. De acteur en komiek is een politieke nieuwkomer.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  De eu stopt er miljarden in alhoewel ze nergens lid van zijn. Het land is enorm corrupt en virtueel falliet.

 • Toran Korshnah

  Het is algemeen geweten dat de Oekrainers reeds in WO2 tegen de Russen waren. De Nazis waren echter zo brutaal tegen de bevolking dat de Oekrainers tussen 2 vuren zaten en willens nillens toch iets meer sympatie voor de Russen hadden. Maar koek en ei is het nooit geweest tussen beide partijen.

 • johny goessens

  Idd Verhofstadt stond op de eerste rij om Oekraïne te steunen in hun afscheiding van Rusland. Waar ging hij zich eigenlijk mee bemoeien !

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Willy Van Camp, ze hebben misschien groot salaris maar in evenredigheid met België is het niet duurder. We hebben hier een huis met een stuk grond gekocht met onze spaarcenten voor een prijs waar je in België nog geen notaris kosten mee kunt betalen. Sanitair, electriciteit , verwarming(vloerverwarming) : materiaal en werkuren, geen €3000 voor alles. Alle deuren GEPLAATST €750. Voor ons belachelijk weinig voor de Oekrainers in verhouding even duur als voor de Belgen. Een brood €0,50.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Alec, misschien, heel zeker slaat U de bal compleet mis ! De Oekraïner wil ABSOLUUT niets met de Rus te maken hebben. Ik woon hier en kan U dat verzekeren !