Premier Luxemburg: "Zie niet in waarom België boos zou zijn over fiscale rulings"

Luxemburgs premier Xavier Bettel en Charles Michel.
BELGA Luxemburgs premier Xavier Bettel en Charles Michel.
De Luxemburgse premier Xavier Bettel ziet niet in waarom België boos zou zijn over de Luxemburgse fiscale rulings met Belgische vennootschappen. Ook België maakt immers gebruik van dergelijke belastingdeals, zo merkte hij vandaag op voor aanvang van een gezamenlijke bijeenkomst van de regering van beide landen. Bettel verzet zich dan ook tegen de "stigmatisering" van Luxemburg.

Eind vorig jaar lekten honderden geheime belastingdeals uit van de Luxemburgse overheid met buitenlandse bedrijven en rijke families, ook uit België. Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt stelde zich destijds vragen bij de "billijkheid" van de akkoorden en drong bij Luxemburg aan op transparantie.

Onvermijdelijk komt het dossier ook vandaag op tafel, tijdens de gezamenlijke Belgisch-Luxemburgse ministerraad in Brussel. Irritatie verwacht premier Bettel bij de Belgen echter niet. "Geïrriteerd door de rulings? Hebt u het nu over het onderzoek dat de Europese Commissie gestart is tegen Luxemburg of tegen België?", reageerde hij op persvragen vooraf. Begin deze week opende de Commissie immers nog een diepgaand onderzoek naar de Belgische fiscale rulings voor overwinst.

Nood aan transparantie

"Er zijn twee landen met dossiers. Als beleidsvoerders zoeken we oplossingen en adequate antwoorden", aldus Bettel. "Vandaag zullen mijn minister van Financiën en zijn Belgische collega samenwerken om te vermijden dat bepaalde vennootschappen overal belastingen kunnen ontlopen. Dat is iets wat beide regeringen bestrijden."

Er is vooral meer nood aan transparantie, zo trad premier Michel hem bij. "We mogen het kind niet met het badwater weggooien. De filosofie achter de rulings is juridische zekerheid, investeerders toelaten te weten wat de consequenties zijn van hun investeringen op fiscaal vlak. Daarbij is transparantie nodig."

Gezamenlijke regels in de hele Europese Unie zijn nodig, besloten beide eerste ministers. Samen drongen ze daar naar eigen zeggen ook bij de Europese Commissie al op aan.