Polen keren terug naar hun land van herkomst

 In de bouwsector is er een daling van het aantal Poolse werknemers met 40 procent ten opzichte van 2014.
thinkstock In de bouwsector is er een daling van het aantal Poolse werknemers met 40 procent ten opzichte van 2014.
Sinds 2016 emigreren elk jaar meer inwoners van België naar Polen, dan omgekeerd. Dat komt onder meer door de betere Poolse economie, schrijft de Gazet van Antwerpen vandaag. Roemenen nemen nu hun plaats in.

In 2018 waren de mensen die van België naar Polen verhuisden al met 126 meer dan de mensen uit Polen die hun geluk in België kwamen zoeken. Een belangrijke reden voor de dalende trend is de forse verbetering van de Poolse economie: de groei bedroeg vorig jaar meer dan 5 procent. Het gemiddelde inkomen lag er in 2018 bijna een kwart hoger dan in 2015. De lonen liggen nog altijd lager dan in België, maar het verschil is minder groot geworden, zegt Aldona Kuczynska van de christelijke vakbond ACV in de krant. 

Vergrijzingsgolf

Een andere reden voor de hogere terugkeercijfers, is de vergrijzingsgolf. Voor vrouwen ligt de pensioenleeftijd in Polen bijvoorbeeld al op zestig jaar.
Dat minder Polen hun geluk in België komen zoeken, heeft ook gevolgen voor de Belgische arbeidsmarkt. Dit jaar zijn er maar drie nieuwe Poolse verpleegkundigen in Vlaanderen erkend. Vorig jaar waren dat er veertien en in 2013 zelfs nog 54. In de bouwsector is er een daling van het aantal Poolse werknemers met 40 procent ten opzichte van 2014.

Roemenen nemen nu steeds meer de plaats in van de Polen op de Belgische arbeidsmarkt.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  Ze werkten tenminste nog! De anderen die naar hier kwamen zullen niet vertrekken, ze werken ook niet.

 • peter colson

  Nu ben je echt aan het zeveren Eddy van Thielen. Ik kom in de gemeente geregeld Polen tegen. Die werken niet aan 800 euro en logeren niet in containers. In hun land verdienden ze tussen 800 en 1000 euro. In België werken die aan de hier geldende lonen. Wel gemakkelijk om lonen uit hun thuisland voor te stellen als lonen die ze hier zouden krijgen. Ik ben beter ingelicht om jouw onzin te doorzien

 • Jean De Grande

  Eddy van Thielen, instromer van 20 jaar met diploma: € 15.04. Dat komt netto op ongeveer 1350 euro per maand voor iemand die nog thuis woont. Zeveren kunt ge aan het buffet.

 • ro butzen

  top!

 • Marc Rooms

  wanneer gaan we deze economische migratie stoppen. Polen die kwamen inderdaad voor te werken. Bulgaren en Roemenen, daar heb ik zo mijn twijfels over.