Planbureau ziet werkloosheid dalen naar historische laagten

Illustratiebeeld.
BELGAIMAGE Illustratiebeeld.
De werkloosheidsgraad in ons land daalt tegen 2024 tot een niveau dat niet meer bereikt is is sinds de tweede helft van de jaren zeventig. Dat blijkt uit de economische vooruitzichten voor de periode 2019-2024 die het Planbureau heeft gepubliceerd. De verschillende parameters in het rapport liggen in de lijn van eerdere publicaties.

Er bestaan verschillende manieren om de werkloosheidsgraad uit te drukken. Het Planbureau hanteert de administratieve werkloosheidsgraad. Die zou in 2024, dus tegen het einde van de nieuwe legislatuur, nog 7,4 procent bedragen, "wat ongezien is sinds de tweede helft van de jaren zeventig". In 2018 lag dat cijfer nog op 9,5 procent.

Zoals bekend zal het begrotingstekort zonder extra maatregelen in 2021 oplopen tot 2,3 procent van het bbp. Omgerekend komt dat neer op iets meer dan 11 miljard euro. En dat terwijl in het indicatieve stabiliteitsprogramma dat ons land heeft opgesteld voor Europa, in 2021 een begrotingsevenwicht in het vooruitzicht wordt gesteld. In 2024 is sprake van 2,7 procent. Ook aan de Europese regels rond de schuldafbouw wordt niet voldaan. Het percentage in bbp blijft immers stabiel.

Het Planbureau ziet de economische groei tot 2022 vrij stabiel blijven, om nadien licht te vertragen tot 1,2 procent. De groei van het reëel beschikbaar inkomen van de gezinnen zou tegen het einde van de legislatuur geleidelijk vertragen tot 1,0 procent, weliswaar zonder bijkomende maatregelen. De volumegroei van de bedrijfsinvesteringen zou dit jaar een sterke 3,1 procent noteren, maar nadien dalen tot 1,8 procent.

De werkgelegenheidscreatie blijft aan de hoge kant. In totaal zou de binnenlandse werkgelegenheid met 206.000 personen, of iets minder sterk dan tijdens de afgelopen zes jaar.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  de officiele werkloosheid. Jongeren en langdurig werklozen zijn geschrapt, de eersten moeten maar op kosten van de ouders leven, de laatsten zijn doorverwezen naar het OCMW. Dat vertelt het Planbureau er met een duidelijk doel voor ogen niet bij. En dan hebben we nog niet gesproken over de onzekere jobs, dag- en weekcontracten, superflexijobs en jobkes die net genoeg opbrengen om niet dood te gaan van de honger. Voorwaar, het gaat goed! Als je niet opzij kijkt tenminste.

 • Dieder De Brende

  Steeds leuk die toekomst plannen en de daarop uitgaven van de regeringen... de F35 - Oosterweel - fietsbrug - overdekking ring. Enkel goedkope voorbeelden van zaken die niet in de begroting zitten en gratis zijn ...

 • Annie Broeckx

  Hoe lager de werkloosheids graad hoe armer we worden,alleen van toepassing in België.

 • Wim Eggermont

  En nog zal de honger naar meer geld van al onze regeringen groter worden. Ongelooflijk wat voor prutsers da zijn.. Al de kansen voor een mooiere toekomst voor de komende generaties verkwanseld. Proficiat verkozenen

 • Benny Raes

  Welke jaren 70? Toen ik afstudeerde eind de jaren 70 ( 20ste eeuw) was er zo goed als geen werk te vinden en de werkloosheid nog nooit zo hoog.