Planbureau voorspelt begrotingstekort van 12 miljard in 2024

Een afsluitbaar kistje met geld.
ANP XTRA Een afsluitbaar kistje met geld.
Bij ongewijzigd beleid neemt de economische groei de komende vijf jaar af, slabakt de jobcreatie, stijgt het begrotingstekort tot 12 miljard euro en zakken de rentelasten niet meer. Dat blijkt vandaag uit nieuwe vooruitzichten van het Planbureau, die De Tijd en L'Echo konden inkijken. De langetermijnvooruitzichten van het Planbureau tot 2024 zullen als basis dienen voor de verkiezingsprogramma's.

Terwijl de regering-Michel kon profiteren van een bevredigende groei van 1,3 tot 1,7 procent, zien de vooruitzichten van het Planbureau er minder rooskleurig uit. In 2024, aan het eind van de volgende regeerperiode, zakt de economische groei tot 1,1 procent.

Door die groeivertraging komen er 100.000 minder jobs bij in de komende vijf jaar en loopt het begrotingstekort op. Vorig jaar zakte het tekort tot 0,8 procent van het bbp of 3,6 miljard euro, maar dit jaar stijgt het weer tot 1,7 procent of 8 miljard. In 2024 loopt het tekort zelfs op tot 2,6 procent of zo'n 12 miljard euro. Het tekort neemt spontaan toe door de stijging van de uitgaven voor de pensioenen en gezondheidszorg, maar ook omdat de belastinginkomsten dalen.

Ook de schuldgraad blijft boven 100 procent hangen.
138 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc meeus

  Ze kunnen het voor dit jaar nog niet voorspellen. Hoe kunnen ze het dan weten voor 2024 ?

 • Bart Verbeeck

  Hyperinflatie loert om de hoek. Dat weet elke macro econoom. Je kan niet ongestraft geld bijdrukken. Waarom niemand dat ziet aankomen inclusief nationale bank is mij een raadsel

 • isabel da silva

  Effe bij KBC gaan aankloppen . Die hebben nog een flinke openstaande schuld bij de belastingbetaler . Blijkbaar wel weer een kleine winst : 2,5 miljard .

 • Gilbert Vermeersch

  Als RoodGroen aan de macht zou komen is dat zeker.

 • FRANK DUMON

  En de multinationals zoals InBev, BASF, Kinepolis en Atlas Copco kregen een belastingscadeau van 700 miljoen. Met een begrotingstekort van 7,7 miljard kan een bedrag van 700 miljoen er nog wel bij zeker?