Plan B voor Arco-coöperanten: regering stelt vergoeding van 600 miljoen euro voor, bal ligt nu in kamp van Europa

Europa verwierp destijds al een eerste voorstel van de toenmalige regering-Leterme.
Photo News Europa verwierp destijds al een eerste voorstel van de toenmalige regering-Leterme.
Premier Charles Michel heeft een formeel voorstel voor een Arco-oplossing voorgelegd aan de Europese Commissie. Die moet oordelen of het om illegale staatssteun gaat of niet. Het voorstel werd echter nog niet binnen de regering besproken, zo staat in De Tijd en l'Echo.

Volgens het voorstel, opgesteld met de hulp van het advocatenkantoor Clifford Chance, sluiten de Belgische staat, Belfius en Beweging.net (ex-ACW, waarvan Arco de financiële arm was) een dading met de bijna 800.000 Arco-coöperanten. In ruil worden lopende en eventuele toekomstige schadeclaims voor de rechtbank verworpen.

Als iedereen akkoord gaat, bedraagt de vergoeding voor de coöperanten 600 miljoen euro, of 40 procent van hun oorspronkelijke inleg. Dat bedrag doet al langer de ronde. Het geld zou komen van Beweging.net (35 miljoen euro), Belfius (25 miljoen euro) en vooral de staat. Die rekent onder meer op een superdividend dat Belfius zou uitkeren voor zijn beursgang (400 miljoen euro).

Het voorstel dat naar de Europese Commissie is gestuurd, werd nooit formeel goedgekeurd door alle coalitiepartijen. "Er is in de regering nooit over overlegd", luidt het volgens De Tijd in regeringskringen. Er kunnen nog aanpassingen gebeuren.

Het gaat om een plan B voor de Arco-coöperanten. Europa verwierp een eerste poging van de toenmalige regering-Leterme. Het is niet duidelijk wanneer de Commissie zich over het voorstel zal uitspreken.

"Staat moet hier buiten blijven"

Deminor snapt niet waarom de federale regering een voorstel voor vergoeding voor de Arco-gedupeerden neergelegd heeft bij de Europese Commissie waarin de staat het grootste deel voor zich neemt. "Ze kiezen de moeilijke piste, terwijl er misschien andere, makkelijkere pistes zijn. Waarom?", vraagt Erik Bomans van het juridisch advieskantoor zich af.

"Het is van buitenuit moeilijk te vatten dat men zoiets neerlegt bij Europa. Dit lijkt ons niet de beste weg", zegt Bomans. Een vergoeding gebeurt beter rechtstreeks, zegt hij. "De staat moet hier zoveel mogelijk buiten blijven."

Deminor heeft zelf namens meer dan 2.000 coöperanten een juridische procedure lopen tegen Belfius, de Arco-vennootschappen, voormalig topvrouw en vereffenaar Francine Swiggers en de staat. Deminor pleit al lang voor een schadevergoeding om de gedupeerde coöperanten te vergoeden.
374 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jules Phillips

  ARCO probleem op lossen Peeters, brengt misschien stemmen op .

 • luc rombauts

  het grootse deel komt van de staat! niet akkoord: potje berken is potje betalen dwz beweging.net, acv en cd&v.

 • Maurice Berden

  Ben ook een bedrogen "aandeelhouder" van Arco en ben zo'n 3000 euro kwijt geraakt. In het begin kwaad en ontgoocheld op en in alles en iederen die de christelijke zuil vertegenwoordigd. Nu al lang berust in het feit dat ik dit geld kwijt ben maar ook de christelijke zuil is mij kwijt.

 • Geert Heylen

  Dus als jullie een deel of geheel het geld zouden terug krijgen,.... stemmen jullie terug op die tjeven !!!??? Hoop het niet . Die rode en groene zuilenpartijen MOETEN verdwijnen ! Hebben genoeg MISBRUIK gemaakt van ONZE centen . Op naar het stemhokje !!!

 • Guy Rutten

  Arco was een coöperatieve holding waar je als het ware lid van kon worden. Volgens de statuten moest Arco in verschillende projecten beleggen, wat ze niet gedaan hebben. Het merendeel van de activa werd belegd in Dexia, en toen die over kop gingen (let wel Dexia, en niet Belfius, is nog steeds beursgenoteerd), ging Arco over kop. Gemiddeld gaat het over een inleg van 1860 euro. Dus, waar spreken we over.