Piloot Bob is de afwijzingen zat

Still uit het filmpje van Bob Veen.
youtube Still uit het filmpje van Bob Veen.
Sinds de Nederlander Bob Veen vier jaar geleden afstudeerde aan de Nationale Luchtvaartschool, stuurde hij tevergeefs 250 sollicitatiebrieven voor een opleidingsplek bij een luchtvaartmaatschappij. Nu is hij het zat. Om de aandacht te krijgen, zette hij zijn eigen sollicitatiefilmpje op internet: 'Get Bob the job'.


Sinds de Nederlander Bob Veen vier jaar geleden afstudeerde aan de Nationale Luchtvaartschool, stuurde hij 250 sollicitatiebrieven voor een opleidingsplek bij een luchtvaartmaatschappij. Hij kreeg welgeteld zes keer een afwijzingsbrief terug. Van de overige 244 sollicitaties hoorde hij niets. Nu is hij het zat. Om de aandacht te krijgen, zette hij zijn eigen sollicitatiefilmpje op internet: 'Get Bob the job'.

In het filmpje droomt de 23-jarige Bob op een bankje voor Schiphol van het pilotenbestaan, totdat hij door een schoonmaakploeg ruw uit zijn slaap wordt gewekt. Daarna vliegt hij zelf met een sportvliegtuigje naar Parijs en Londen om zijn kansen te beproeven bij Virgin Airlines.

Door de crisis zijn veel luchtvaartmaatschappijen in zwaar weer terechtgekomen en nemen ze weinig nieuwe piloten aan. Vooral de jongsten onder hen zijn de dupe. "Ik heb nu 250 vlieguren, maar de meeste luchtvaartmaatschappijen eisen er 1.000."

Ik heb nu 250 vlieguren, maar de meeste luchtvaartmaatschappijen eisen er 1.000

Aspirant-piloot Bob Veen

Droom

Bob wilde van kinds af aan vliegen, vertelt hij. "Als ik vlieg voel ik me vrij. In de auto moet je altijd de weg volgen, in de lucht kun je doen wat je wilt." Hij wil ook piloot worden om veel van de wereld te zien en omdat hij straks graag de verantwoordelijkheid draagt voor al die passagiers.

In zijn huidige job komt Bob alvast dicht bij de cockpit. Als loadmaster van een cargobedrijf is hij verantwoordelijk voor het beladen en ontladen van vliegtuigen. Hoewel de situatie uitzichtloos lijkt, en het soms ook zo voelt, wil hij niet opgeven. Hij houdt vast aan de woorden van Virgin-baas Branson: 'Dromen komen uit'.