Picanol hervat maandag (deels) productie

BELGA
Weefmachinefabrikant Picanol in Ieper zal maandag gedeeltelijk heropstarten. Het is wel nog niet duidelijk wanneer de productie weer volop zal kunnen draaien. Het bedrijf werd begin deze week getroffen door een cyberaanval.

In de nacht van zondag op maandag werd de weefgetouwenproducent Picanol getroffen door een hackers. Naast Ieper troffen de cybercriminelen vestegingen in Roemenië en China. De hackers maakten gebruik van ransomware, waarbij ze alle gegevens versleutelen tot er een losgeld wordt betaald. Het bedrijf moest noodgedwongen zijn werknemers – in Ieper zijn er dat zo’n 1.500 – naar huis sturen. Ze werden op economisch werkloosheid door overmacht geplaatst. Eerder liet het bedrijf al weten dat het ze heel de week gesloten bleven, ook de kleinere weekendploeg wordt niet opgestart.

“De prioriteit van de Picanol Group is om een veilig herstel van alle IT-systemen mogelijk te maken”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel . “Op basis van de huidige situatie plant Picanol Group vanaf maandagmorgen 20 januari bepaalde, specifieke activiteiten stap voor stap voorzichtig opnieuw op te starten. Op basis van de huidige situatie houden we er evenwel rekening mee dat het nog een tijd kan duren vooraleer de volledige productieactiviteiten opnieuw operationeel zullen zijn. Aangezien het momenteel nog onduidelijk is hoe lang de heropstart van de productieactiviteiten zal duren, kan Picanol Group voorlopig nog geen indicatie geven van de financiële impact van deze cyberaanval. Picanol Group zal zodra beschikbaar meer details bekendmaken.” Daarop zal ook, in samenspraak met de FSMA, de autoriteit voor financiële diensten en markten, de handel in het aandeel Picanol hervat zal worden.

Het bedrijf beschikt over back-ups van de cruciale bestanden, maar ook die moeten uit veiligheid worden gecontroleerd. Picanol pleegde deze week al verschillende keer crisisoverleg met de computer crime unit van de federale politie en het parket van Veurne. Dat zou een onderzoek zijn gestart naar de daders van de cyberaanval.

“Het is in ieder geval goed nieuws”, zegt ACV-vakbondsman Stefaan Williams. “Het is nu niet zo dat iedereen maandag alweer aan de slag gaat. Het zal stapje per stapje gebeuren. Al naargelang alles goed gaat, zal de directie mensen opbellen met de boodschap dat ze opnieuw mogen werken. Ik hoop dat we tegen eind volgende week weer op volle toeren draaien.” Stefaan Williams zegt dat iedereen elkaar steunt. “Er heerst momenteel een echt Picanol-gevoel onder de mensen en dat is wel fijn.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.