Picanol en Tessenderlo blazen fusie af

Luc Tack is CEO van zowel Picanol als van Tessenderlo.
belga Luc Tack is CEO van zowel Picanol als van Tessenderlo.
Het chemiebedrijf Tessenderlo en de weefgetouwenproducent Picanol zullen dan toch niet samensmelten tot één grote Belgische industriële groep. Het fusieproject wordt ingetrokken omdat er "op dit moment onvoldoende steun is in de markt", zo meldt Tessenderlo.

Midden december was bekendgemaakt dat beide bedrijven zouden samensmelten tot Picanol Tessenderlo Group, een groep die actief zou zijn in meer dan honderd landen, een omzet van ongeveer 2 miljard euro zou realiseren en zo'n 7.000 medewerkers zou tellen.

De aankondiging kreeg veel weerklank en ondernemer Luc Tack, de CEO van beide bedrijven, kreeg felicitaties van onder anderen premier Charles Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Tack geldt als een belangrijke 'believer' van de Belgische maakindustrie.

Eind januari bleek echter dat de geplande fusie meer verzet opriep dan verwacht. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering werd uitgesteld omdat het niet zeker was dat het fusievoorstel voldoende steun zou krijgen. Daarop beslisten de raden van bestuur van Tessenderlo en Picanol "gesprekken op te starten om na te gaan of en op welke wijze, mede rekening houdend met de input ontvangen vanwege de aandeelhouders, de voorwaarden van de voorgestelde transactie kunnen worden verbeterd met het oog op de goedkeuring ervan door de aandeelhouders".

Onvoldoende steun in de markt

Die gesprekken leverden dus geen oplossing op, zo bleek nu. "De raad van bestuur van Picanol heeft vastgesteld dat er op dit moment onvoldoende steun is in de markt om, aan voorwaarden die voor Picanol NV en zijn aandeelhouders aanvaardbaar zijn, de transactie succesvol af te ronden", zo staat in het persbericht. Bijgevolg werden de plannen ingetrokken.

Tessenderlo en Picanol gaan dus alleen voort. "Beide bedrijven hebben de middelen en zullen zich blijven richten op het creëren van meerwaarde in elk van hun activiteiten", klinkt het. Picanol, dat al de belangrijkste aandeelhouder is van Tessenderlo, benadrukt dat het het chemiebedrijf actief zal blijven ondersteunen.

"Er was niet voldoende steun en draagvlak in de markt voor de voorwaarden die midden december aangekondigd werden. We waren bereid beperkte aanpassingen te doen, maar dat was niet voldoende", aldus Picanol-woordvoerder Frederic Dryhoel. Er was veel overleg met de markten, maar dat leverde niets op. "Het voornaamste struikelbok was de waardering." Die prijs werd door onafhankelijke experts bepaald en is "correct", klinkt het.

Beide bedrijven wilden de industriële activiteiten van Picanol inbrengen in Tessenderlo. Volgens het voorstel hadden de Tessenderlo-aandeelhouders moeten instemmen met de uitgifte van bijna 25,8 miljoen nieuwe aandelen aan 31,5 euro, om de transactie te vergoeden aan Picanol. Dat waardeerde de Picanol-activiteiten op 811,6 miljoen euro. Volgens de deal had Picanol na de transactie een beursgenoteerde holding ('Picanobel') moeten worden worden. Picanobel had daarbij net geen 60 procent van de aandelen in Picanol Tessenderlo groep moeten aanhouden.

Luc Tack heeft bijna 89 procent van Picanol in handen. Met bijna 34,5 procent zijn Picanol en Tack de grootste aandeelhouder van Tessenderlo.

Stefaan Haspeslagh, premier Charles Michel en Picanol-CEO Luc Tack tijdens een bezoek aan de Picanol Group.
belga Stefaan Haspeslagh, premier Charles Michel en Picanol-CEO Luc Tack tijdens een bezoek aan de Picanol Group.

'Beide bedrijven hebben de middelen en zullen zich blijven richten op het creëren van meerwaarde in elk van hun activiteiten'

Aandeel Tessenderlo hervat lager, Picanol stijgt

Op de beurs van Brussel is om 12.15 uur de handel hervat in de aandelen van chemiebedrijf Tessenderlo en weefgetouwenfabrikant Picanol, nadat was gebleken dat de geplande fusie van beide bedrijven er niet komt. Het aandeel Tessenderlo schoot bij de hervatting ruim 9 procent in het rood en dook onder de 29 euro. Enkele minuten later draaide het verlies nog rond 5 procent en noteerde het aandeel iets hoger dan 30 euro.

Het aandeel Picanol daarentegen hervatte de handel met een winst die opliep tot bijna 6 procent. Na enkele minuten stond er nog meer dan 3 procent winst in de tabellen en stond het aandeel net boven 50 euro.

Foto van een bedrijfsbezoek aan Picanol.
belga Foto van een bedrijfsbezoek aan Picanol.

Vakbonden Picanol niet ongerust door afspringen fusie

De vakbonden bij het Ieperse bedrijf Picanol maken zich geen zorgen nu de fusieplannen tussen de weefgetouwenproducent en chemiebedrijf Tessenderlo zijn afgesprongen. Dat laten ze in een reactie, kort na de bekendmaking, weten.

"Dit heeft voor het personeel heel weinig impact. Het is een juridisch-technische kwestie die besproken wordt bij de aandeelhouders. Wij hebben daar op zich weinig mee te zien", zegt Véronique Rogiers, gewestelijk secretaris bij ABVV.

Ook ACV-hoofdafgevaardigde Stefaan Williams maakt zich weinig zorgen. "We zijn wel verrast door de beslissing, maar het leeft niet echt onder het personeel. Picanol zag opportuniteiten op lange termijn met deze fusie. Die springen nu af, maar dit heeft geen impact op de werkvloer", aldus Williams.

'Voor het personeel heeft dit weinig impact. Het is een juridisch-technische kwestie die besproken wordt bij de aandeelhouders'

Véronique Rogiers, gewestelijk secretaris bij ABVV