Philips wijst artsen de weg naar tumoren

Philips brengt een nieuw systeem op de markt dat artsen in staat stelt om tumoren in bijvoorbeeld de lever aanzienlijk beter te behandelen dan met de huidige apparatuur. Dat meldde het elektronicabedrijf, dat zich tegenwoordig voor een belangrijk deel richt op de medische wereld.

De nieuwe software die Philips voor zijn röntgenapparaten heeft ontwikkeld, brengt de tumor en de vaten die de tumor van voedingsstoffen en zuurstof voorzien driedimensionaal en in kleur in beeld. Daardoor ontstaat een veel duidelijker beeld van een tumor en van de manier waarop die het beste kan worden behandeld. Het systeem toont ook welke route artsen met hun katheter in het lichaam moeten afleggen om de vaten van de tumor af te snijden en eventuele chemotherapie zeer lokaal en gericht in te zetten. Zij kunnen dit alles live op hun scherm volgen.

Minimaal invasieve ingrepen
Het 3D-navigatiesysteem, EmboGuide, is bedoeld voor de behandeling van patiënten die niet in aanmerking komen voor een operatie. Volgens Philips past de innovatie in het streven van specialisten om steeds meer over te gaan tot zogeheten minimaal invasieve ingrepen, in plaats van operaties.

Het systeem maakt deel uit van de voor Philips zeer belangrijke 'imaging'-markt, waaronder alle apparaten vallen die een beeld geven van de binnenkant van het lichaam. Het bedrijf heeft met dergelijke apparaten al een marktaandeel van ruim 40 procent op het gebied van interventionele cardiologie. Interventionele oncologie is nog een relatief nieuwe markt, die volgens het bedrijf jaarlijks met circa 15 procent groeit.

Philips kon niet aangeven of er al orders voor het nieuwe systeem zijn ontvangen. Een woordvoerder gaf wel aan dat de introductie ervan "met vertrouwen" tegemoet wordt gezien.