Petitie Boerenbond voor 'eerlijke voedselprijzen' haalt op een week 8.000 handtekeningen

BELGA
De petitie 'www.sosvoedselprijzen.be' die de Boerenbond eind vorig week lanceerde voor eerlijke voedselprijzen voor de landbouwer heeft volgens woordvoerster Matty Veulemans tot dusver al iets meer dan 8.000 handtekeningen gehaald. De petitie loopt nog tot 7 september, de dag dat de Europese Landbouwraad in Brussel samenkomt en de landbouworganisaties een grote manifestatie plannen.

Eerder dan de consument te hinderen met acties zoals de wegblokkades van het Algemeen Boerensyndicaat vorige week, opteert de Boerenbond voor een petitie. "Het aantal handtekeningen onder de petitie moet een veelvoud worden. Op 7 september zal dat breed draagvlak onze eisen kracht bijzetten", aldus Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche in zijn voorwoord tot 'Boer en Tuinder', het ledenblad zijn organisatie.

Vanthemsche verwijst in zijn voorwoord naar de afspraken die binnen het ketenoverleg van de agrovoeding vorige week vrijdag gemaakt werden. In overleg met de mededingsautoriteiten wil men op korte termijn via tijdelijke prijsondersteuning voor de zuivel- en varkenssector en op lange termijn via een stabiliseringsmechanisme waaraan alle ketenschakels deelnemen, de impact van prijsvolatiliteit op het landbouwinkomen beperken. Dit overleg zou eind augustus moeten resulteren in een werkbaar systeem.

"Al deze zaken zijn tijdelijke initiatieven en lossen het fundamentele probleem echter niet op. Vraag is waar wil Europa naartoe met zijn landbouwbeleid? ", aldus Vanthemsche. De landbouw- en voedingssector hebben volgens hem duidelijk de rekening betaald voor het geopolitieke conflict dat geleid heeft tot het Russische embargo. "De Europese solidariteit met onze sectoren is tekortgeschoten. Op 7 september zullen we met één gemeenschappelijk landbouwfront naar Europa trekken, met één eisenpakket. We verwachten voorstellen van de EU-Commissie en Landbouwministers voor de korte en lange termijn", aldus Vanthemsche.