Personeel lokale Vlaamse besturen eist opslag: "Men vernedert ons"

Enkele honderden werknemers daagden op om actie te voeren.
BELGAONTHESPOT Enkele honderden werknemers daagden op om actie te voeren.
Het personeel van de lokale besturen in Vlaanderen heeft vandaag het werk neergelegd. Ze voeren een symbolische actie voor het gebouw van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om opslag te eisen, en dat onder de noemer "Bal van de burgemeester". Het gaat om het personeel van de steden en gemeenten, OCMW's en provincies.

"De burgemeester trakteert, want de algemene-directeurs krijgen 30 procent opslag. Maar het personeel blijft in de kou staan: sinds 2013 geen loonakkoord, salarisschalen uit 1993, geen loonsverhoging van 1,1 procent (IPA), ... Wij willen nu meer koopkracht voor al het personeel", zegt Willy Van Den Berge, federaal secretaris ACOD LRB.

"Bij de meeste overheden zijn er in het verleden al aanpassingen geweest op de loonschalen, maar bij ons is een lineaire loonsverhoging geleden van 1993. Daarnaast sluiten we normaal gezien om de twee jaar een sectoraal akkoord af, maar ook dat is intussen van 2008 geleden", zo zei ook Serge Meeuws, nationaal voorzitter van VSOA-lrb. "Men vernedert ons, stopt ons in de vergeethoek."

Verdere acties

Wat de zaak net iets complexer maakt, is dat er vanuit Vlaanderen via het Vlaams interprofessioneel akkoord wel nog altijd koopkrachtmiddelen worden voorzien, maar enkel voor het verzorgend personeel, wat neerkomt op ongeveer een derde van het personeel, stelt ACOD. De bonden eisen dat aan die tweedracht een einde komt en er voor iedereen een aanpassing wordt voorzien.

De actie van vandaag is volgens Van Den Berge een eerste, beperkte, actie. "Het is een eerste aanzet. We zullen zien welk vervolg we hieraan koppelen", aldus de bonden, die verdere acties dus niet uitsluiten.

Rond 11.30 uur ging een vakbondsdelegatie het gebouw van de VVSG binnen om met de directie te overleggen. Een halfuur later stonden ze opnieuw op de stoep, met nieuws: "We hebben van de directie toezeggingen en engagementen gekregen", zo liet Christophe Vandenbulcke, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten, weten. "Nog dit najaar gaan we rond de tafel zitten om een onderhandelingskalender af te spreken, die in 2020 moet leiden tot een sectoraal akkoord." Het nieuws werd gematigd positief onthaald door de aanwezige actievoerders.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raymond van der craen

    Nu of nooit! Eens de verkiezingen van 2019 zullen we toch niets meer krijgen.

  • Karel Flanders

    Waarom zou het verzorgend personeel niet wat meer mogen verdienen? Ze verzorgen tenminste nog mensen.

  • Jan Peeters

    Geduldig wachten, het is bijna 14 oktober