Perrigo geeft toe: "Half miljard dollar te veel betaald voor Omega Pharma"

In de eerste kwartaalresultaten van dit jaar boekt Perrigo 467 miljoen dollar waardeverlies voor zijn Europese dochteronderneming Omega Pharma. Ook in het vierde kwartaal van vorig jaar moest Perrigo al een waardevermindering van 185 miljoen dollar inrekenen. Tot nog toe beleefde de Perrigo-groep weinig plezier aan de overname van het voormalige bedrijf van Marc Coucke.

Toen Perrigo, sinds vorig jaar de eigenaar van Omega Pharma, zijn vierde kwartaalresultaten van 2015 moest afsluiten met 185 miljoen waardevermindering op dochterbedrijf Omega Pharma - en daardoor zelf voor 107 miljoen dollar in het rood ging - besloot de Amerikaanse farmaceuticagroep de situatie recht te trekken. Er kwam onder andere een aanpassing in de organisatiestructuur van Omega Pharma en een verhoogde focus op het rendement op investeringen.

Toen Perrigo tot zijn grote spijt ook in het eerste kwartaal van 2016 de waarde van Omega Pharma alleen maar zag dalen, werden de grote middelen ingezet: Marc Coucke werd aan de deur gezet. Eerst als bestuurder, daarna ook als manager.

Met de bijkomende waardevermindering van maar liefst 467 miljoen dollar, omgerekend zowat 410 miljoen euro, beseft Perrigo nu dat het in totaal 652 miljoen dollar te veel betaalde voor Omega Pharma. Bovendien is het einde van de tunnel misschien nog niet in zicht. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar zet Perrigo zijn waarderingsoefening verder. Daaruit kunnen nog verdere aanpassingen volgen: "in positieve of negatieve zin".

Perrigo zag de aangepaste omzet in het eerste kwartaal - dat liep tot 2 april - 32 procent stijgen tot 1,34 miljard dollar. Er is sprake van een stabiele aangepaste winst van 251 miljoen dollar. Maar door de afschrijvingen was er onder de streep 133 miljoen dollar verlies. Twaalf maanden eerder was dat 95 miljoen dollar verlies.