Pepsi en Yoplait reikhalzen naar Limburgse zoetstof

Om te voldoen aan de vraag van 's werelds frisdranken- en voedselreuzen, moet de tagatoseproductie van Damhert zeker groeien naar 2.500 ton
AP Om te voldoen aan de vraag van 's werelds frisdranken- en voedselreuzen, moet de tagatoseproductie van Damhert zeker groeien naar 2.500 ton
Op aandringen van frisdrankengigant PepsiCo en zuivelproducent Yoplait heeft de Limburgse zoetstoffenproducent Damhert eindelijk het nodige geld opgehaald om massaal tagatose te kunnen produceren. Dat zou een opsteker zijn voor de Belgische werkgelegenheid.

Investeringsvehikels LRM en Gimv en de Boerenbond hebben samen 6 à 7 miljoen euro op tafel gelegd om Damhert het laatste duwtje in de rug te geven om tagatose massaal te kunnen produceren. Damhert heeft de licentie voor het suikeralternatief al 5 jaar in handen en wetenschappelijk staat het product op punt. Maar het bedrijf had tot dusver niet voldoende kapitaal om op voldoende grote schaal te kunnen produceren.

'Voldoende grote schaal', dat betekent dat Damhert zou kunnen produceren voor giganten als PepsiCo en Yoplait, die vragende partij zijn. Momenteel produceert Damhert jaarlijks tot 700 ton tagatose. Om te voldoen aan de vraag van 's werelds frisdranken- en voedselreuzen, moet die productie zeker groeien naar 2.500 ton en op langere termijn zelfs 10.000 ton.

Damhert heeft al een productiefaciliteit in Italië voor het vervaardigen van tagatose. Maar de Limburgers willen nu ook de productie in België opstarten. Na de negatieve economische berichten uit Limburg eindelijk nog eens een mooie opsteker voor de werkgelegenheid dus.