Pensioenoverleg op dood spoor

thinkstock
Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de pensioenen zit op een dood spoor. De verschillen tussen beide kampen zijn te groot, zo valt te horen bij de sociale partners. Ook de spanning tussen vakbonden en werkgevers binnen de Groep van Tien speelt een rol.

Morgen was normaal overleg gepland binnen het beheerscomité van de Federale Pensioendienst over een aantal pensioendossiers, zoals de minimumpensioenen en de pensioenen voor lange loopbanen. Maar dat overleg werd vandaag afgelast door het voltallig werkgeversfront.

"Er zijn te grote verschillen tussen beide standpunten", klinkt het bij de werkgevers. "De vakbonden hopen zo veel mogelijk mensen in uitzonderingscategorieën te krijgen, wij willen het systeem financieel houdbaar houden door zo weinig mogelijk mensen in uitzonderingscategorieën te steken."

Zware beroepen
Maar ook het overleg over de zware beroepen zit op een dood spoor. Binnen het Nationaal Pensioencomité onderhandelen bonden en werkgevers over wie wel dan niet een zwaar beroep uitoefent. Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger op pensioen kunnen.

Het overleg vlot evenwel langs geen kanten, valt te horen bij de vakbonden. "We lopen constant tegen de muur. De werkgevers willen op niets toegeven", aldus een onderhandelaar. "Je voelt dat ze er van uitgaan dat de regering het hen op een schoteltje gaat aanbieden."

Aanvaring
Speelt ook mee: de aanvaring vorige week tussen de sociale partners binnen de Groep van Tien. Een ontwerpakkoord over onder meer de opzegtermijnen werd uiteindelijk door ACV en ABVV afgeschoten, tot grote woede van het VBO en Unizo. "Dat speelt uiteraard mee bij het pensioenoverleg", geeft men toe bij de werkgevers.

Hoe marktconform is jouw loon?
Check het Salariskompas15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • kris kras

  Eigenlijk is de oplossing simpel: Voor ieder gedekt jaar krijg je zoveel pensioen. Wil je tot je 67• werkenok geen probleem, il je maar tot je 50 werkenok ook geen probleem, maar dan el veel minder pensioen . Iemand met zwaar beroep krijgt per gedekt jaar iets meer pensioen.

 • Marc Vinck

  Gooi de vakbonden eruit en maak van 45 jaar de echte regel. Met een paar uitzonderingen. Indien je die 45 niet wil doen, pensioen licht verminderen tot 42 jaar. Indien je nog minder.doet, financieel afstraffen. Stop met zagen over de zwaarte. Als je het niet aan.kunt, zoek een andere job. Men wil goed leven maar de anderen moeten betalen. Trieste mentaliteit.

 • Walther Temmerman

  Laat eerst de politiekers maar zelf het goede voorbeeld geven. Loopbaan = 45 jaar. Pensioenleeftijd = 67 jaar. En dan kunnen we verder praten.

 • Ik Ik

  Stop een keer met die onnozelaars van het VBO hun zin te geven! Zij worden alléén maar bevoordeeld en nog is het nooit goed! Bij hun laatste overleg gingen ze akkoord met het betalen van een extra maand bij ziekte doch als het zover was trokken ze zich snel terug! Het zijn net als onze incompetente politici een grote dievenbende!

 • Funny Fun

  800 euro basis pensioen per maand. En per effectief gewerkte dag 0.1euro erbij per maand. En zelf beslissen na uw 56 wanneer op pensioen wil.