Pensioenminister Bacquelaine wil uitkering voor bejaarden pas na vijf jaar verblijf in België

Photo News
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil de verplichte termijn die iemand in ons land moet verblijven om een Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) te kunnen krijgen, op vijf jaar vastleggen. Dat kondigt de minister vandaag aan in de kranten van Sudpresse. Vroeger was dat tien jaar, maar het Grondwettelijk Hof schrapte die voorwaarde vorige week.

De IGO is een uitkering voor bejaarden die rond moeten komen met weinig of geen pensioen. Een wet van januari 2017 legde op dat iemand tien jaar in ons land moet hebben verbleven, waarvan vijf jaar onafgebroken, alvorens van een IGO te kunnen genieten. Dat moest "de band versterken" tussen de rechthebbenden en het Belgische sociaal stelsel. Bovendien wilde de regering de kostenevolutie van de IGO onder controle houden, maar ook bepaalde misbruiken helpen voorkomen.

Wet geschrapt

Het Grondwettelijk Hof floot de regering vorige week echter terug. Het oordeelde dat de vereiste tot een aanzienlijke vermindering van de sociale bescherming leidt, die niet door het algemeen belang kan worden verantwoord. Om een mouw aan het arrest te passen, stelt de minister voor de termijn nu terug te brengen tot vijf jaar onafgebroken verblijf.

Op basis van de nieuwe wet heeft de Federale Pensioendienst tussen september 2017 en september 2018 1.209 aanvragen voor een IGO afgewezen.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het is niet meer dan een uitkering om net niet van honger om te komen. Niemand van de tegenstanders zegt wel wat je met die oudjes dan wel moet doen. Ze hebben niet altijd familie hier. Of soms is die ook straatarm. Is de oplossing voor de criticasters dan terug de gaskamer en de crematoria. Of heb je liever een oudje dat als dakloze voor je deur ligt te sterven. Of moeten ze zoals in Japan in de criminaliteit gaan om te overleven.

 • Jan Verstrepen

  Zonder bijdrage in ons land geen pensioen, mensen die vertrekken naar het buitenland om geen belastingen te moeten betalen op hun Belgische pensioen, minder pensioen heel normaal. Het pensioen wordt betaald door de belastingen van de mensen hier werken en de belastingen op de hier verkochte goederen. Een vakantie kan maar geen totaal vertrek.

 • Jean Timmermans

  En zonder bijgedragen te hebben aan onze welvaartsstaat ??

 • Geert Landsman

  10 jaar is heel normaal. Waarom kan dat bij ons weer niet?

 • Jennifer Peeters

  Waarom moeten wij de bejaarden die naar hier komen door gezinshereniging en nog niets hebben afgedragen blijven onderhouden? Velen van onze eigen mensen die hun hele leven gewerkt hebben komen amper toe met hun armoedepensioentje. Hopelijk wordt deze regering zwaar afgestraft in mei. We zijn het beu!!!