Pensioenexpert: “Tegen je 35ste moet je al twee jaarlonen bij elkaar gespaard hebben”. De reacties op social media zijn niet mals

.
Thinkstock .
Tegen je 30ste verjaardag moet je al een volledig jaarloon bij elkaar gespaard hebben, dat zeggen pensioenexperts van het Amerikaanse investeringsbedrijf Fidelity Investments. En tegen je 35ste zou dat bedrag zelfs verdubbeld moeten zijn. Maar als we op de reacties op social media afgaan, blijkt dat advies vrij onrealistisch voor velen.

In een artikel voor MarketWatch laten pensioenexperts van Fidelity Investments hun licht schijnen op hoeveel jongeren in de beginjaren van hun carrière best bij elkaar sparen. “Tegen je 30ste moet je al een degelijk bedrag bij elkaar hebben voor je toekomst”, luidt het. “In een ideale wereld staat er een volledig jaarloon op je rekening.” Vijf jaar later zou dat bedrag zelfs verdubbeld moeten zijn volgens de experts.

De experts leggen in het artikel uit dat veel jonge mensen vandaag gewoon niet kunnen sparen. De zware studieleningen en hoge woonkosten maken het millennials niet gemakkelijk. “Maar veel jongeren slaan een starterswoning over voor een groter huis of geven veel geld uit aan een huwelijk.” Het advies van de experts: blijf sparen voor je pensioen, ook al is dat niet altijd gemakkelijk.

Ander systeem

In Amerika zit het pensioensysteem wel anders in elkaar dan in ons land. Hier genieten werknemers meer bescherming dankzij het wettelijk pensioen. Amerikanen moeten meestal zelf sparen voor hun pensioen, maar twee jaarlonen tegen je 35e blijkt voor veel Amerikanen veel te veel. 

Op sociale media maken lezers brandhout van het artikel: “Tegen wie praten ze?”, tweet auteur Jeaniene Frost. “Ik ken niemand die zoveel heeft gespaard in hun dertiger jaren.” Iemand anders vroeg zich af of het artikel niet door zijn moeder was geschreven.
195 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Overveldt

  @noel ryde Je maakt ergens een redeneringsfout, na 10 jaar heb je 120.000 Euro betaald. Huizenprijzen en huurprijzen zijn "NU" tot 30% te duur in België en zijn sterk regio afhankelijk. Als de immobiliën zeepbel uit elkaar spat, dan sta je daar met je overbetaald huis dat je niet meer verkocht krijgt.

 • Anita Billen

  Als we nu eens een pak minder belastingen moesten betalen.......

 • Gino Denil

  En dan verdampt het door het rentebeleid van de ECB.

 • noel ryde

  Ik bekijk dat anders,iemand die een lening af betaald voor zen huis is ook sparen.Iemand die 10 jaar 1000€ lening betaald per maand,heeft na 10 jaar ook 120000€ gespaard de fiscale voordelen niet mee gerekend.

 • Yannick Volders

  Prietpraat , leven als een kluizenaar dan kan dat wel, ik mag al blij zijn omdat we alle dagen kunnen eten en niet in de koude hoef te zitten zoals vele onder ons.