Peeters stelt einde aan sperperiode: "Niet langer houdbaar"

Solden in Brussel. (Archieffoto.)
Photo News Solden in Brussel. (Archieffoto.)
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de sperperiode, waarin kortingen verboden zijn, afschaffen. Dat blijkt uit een wetsontwerp dat De Tijd en L'Echo konden inkijken. In de praktijk kunnen handelaars dan het hele jaar door kortingen geven.

De sperperiode werd ingevoerd zodat consumenten kunnen nagaan of de prijzen tijdens de solden in januari en juli effectief verlaagd worden. Ook beschermt ze kleine winkels die de kortingen van grote ketens vaak niet kunnen volgen.
Volgens Peeters is de sperperiode voor de soldenmaanden januari en juli echter niet langer houdbaar. Alleen Frankrijk en Luxemburg kennen nog dergelijke regels. 

De sperperiode wordt massaal omzeild, bijvoorbeeld met kortingen bij koppelverkoop. Op het internet worden ook het hele jaar door kortingen gegeven. Peeters wil wel eerst nog overleggen met de kleinere handelaars. Er is ook een juridisch argument voor de afschaffing: België werd al door Europa op de vingers getikt omdat de sperperiode in strijd zou zijn met de Europese regels.

Duidelijke richtlijnen

Zonder sperperiode vallen de facto de solden weg. Dat zal dat nadelig zijn voor de handelaar en de consument, "omdat die hierdoor niet meer zal kunnen zien of het om echte kortingen gaat of niet". Dat zegt het NSZ in een reactie op het voorstel van Peeters. De zelfstandigenorganisatie is steevast een pleitbezorger van de sperperiode en wil die dan ook behouden, maar pleit ook voor "richtlijnen die duidelijk de puntjes op de i zetten over wat mag en niet mag".

Volgens het het NSZ moet duidelijk afgebakend worden hoe lang de periode duurt dat een bepaalde prijs moet worden aangehouden, alvorens korting mogelijk is. Daarop moeten controles gebeuren, met sancties voor handelaars die tegen de regels zondigen.

"Op die manier krijgt de kleinhandel nog kansen en kan ook de consument niet misleid worden", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Anders vreest zij bijvoorbeeld "artificiële koopjes". Zonder speriode kunnen de grote ketens heel de tijd korting geven en dreigt een "ratrace naar permanente kortingen". 

Niemand vragende partij

Unizo reageert met "onbegrip" op het voorstel Peeters om de sperperiode af te schaffen. "Het is heel merkwaardig en onbegrijpelijk dat Peeters op eigen initiatief de sperperiode wil afschaffen. Niemand is daar vragende partij voor, ook de grote ketens niet", zegt Mien Gillis, expert retail bij de ondernemersorganisatie.

Volgens Gillis heeft de sector andere prioriteiten en staat de sperperiode helemaal niet ter discussie. De kosten stijgen immers, omdat de handelaars moeten investeren in technologische ontwikkeling met de onlinehandel, klinkt het.

De handelaars zijn net meer bezorgd "omdat er het hele jaar door korting wordt gegeven". In het najaar bijvoorbeeld met eerst 'terug naar school', 'mid season sales' en dan 'black friday'. "De handelaars zeggen net dat het niet meer houdbaar is, omdat de marges al klein zijn."

Zonder sperperiode zou ook "het momentum van de solden verloren gaan", klinkt het nog. Gillis verwijst hiervoor naar andere landen waar de sperperiode op de schop ging. De grote ketens zouden dan immers meer kortingen geven in december, die de kleinhandel noodgedwongen zou moeten volgen. Zonder sperperiode dreigt de voor België unieke mix van ketens en kleinhandel verloren te gaan. 

Controles en sancties

Volgens Unizo moet Peeters net de administratie de opdracht geven om de regels rond de sperperiode te laten naleven, met controles en sancties. 

Dezelfde boodschap weerklinkt bij Mode Unie, de deelorganisatie van de modewinkeliers van Unizo. "De rechtsonzekerheid die momenteel rond de sperperiode hangt, heeft vooral te maken met het niet optreden van de Economische Inspectie tegen inbreuken. Er moeten duidelijke instructies komen zodat iedereen exact weet waaraan zich te houden en welke sancties er op inbreuken staan."

De sperperiode moet volgens Mode Unie een buffer blijven tegen de aantasting van de effectieve solden. Zo niet dreigen "toestanden zoals in het buitenland waarbij het ganse jaar door kortingen worden gegeven en met verlies kan worden verkocht".
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Verbist

  Peeters doet waar hij zin in heeft. Eigenzinnig behalve in ernstige zaken want dan is het van we zullen dit, we zullen dat, we zullen dus ... niets.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Waarom nog in België kopen? Een uitstapje naar Nederland of Duitsland, een middagmaaltje, goedkoper dan in Hasselt, Antwerpen, Brussel maar onze regering begrijpt het nog steeds niet. Nee, omdat hun wedde zooooo hoog ligt dat ze zich NIETS moeten aantrekken van prijzen in België.

 • LUC VAN DER VEKEN

  In Breda, een met de hand gebreide trui: 80€, (voor het breien) in mijn streek omgeving Mechelen €140. Eventjes naar Breda. Snel willen rijk worden, dat is de leuze van onze zelfstandigen!

 • Arthur Houben

  Niet enkel de politiek lijdt aan ziekelijke hebzucht maar ook eigen handelaars waardoor wij in het buitenland moeten shoppen voor betaalbare goederen.En dan komen ze janken...eigen schuld, dikke bult.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Je dacht toch niet dat die winkeliers hun producten aan 30% minder gaan verkopen? Nee toch, het zijn zij die appartementen hebben in Knokke, Blankenberge, en cote Azur. Marktkramers? zou je willen weten "Zwart/ Wit Geld", Je ogen zouden uitvallen met die hun winstmarge.