Peeters roept AB InBev op matje na aangekondigde bierprijsverhoging

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
Photo News Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&)V wil uitleg van bierbrouwer AB InBev na de aankondiging dat de bierprijs in januari met 3 procent zal stijgen. 

Voor de horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij en voor de grootdistributie, de winkelketens, 2,83 procent, zo bevestigde AB InBev gisteren. Horeca Vlaanderen reageerde geschrokken en zei dat de café-uitbaters geen andere keuze zullen hebben dan de prijsverhoging van bieren als Jupiler, Stella Artois en Leffe door te rekenen aan de klant. De prijsverhoging geldt voor het hele assortiment. "Wij streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten, daarbij rekening houdend met de effecten van de inflatie", aldus de brouwer.

Maar Peeters vindt de timing van de verhoging zeer opmerkelijk, zeker nu er een Europees onderzoek loopt naar eventueel machtsmisbruik van InBev. "Die verhoging gaat natuurlijk negatieve gevolgen hebben voor de horeca en voor de consument. Vandaar heb ik aan AB InBev gevraagd om tekst en uitleg te geven op mijn kabinet", legt Peeters aan VTM Nieuws uit.

Misbruik van dominante positie

Vorige week pas beschuldigde de Europese Commissie de brouwer van misbruik van zijn dominante positie op de Belgische markt om de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Volgens de Commissie beperkt AB InBev al zeker sinds 2009 de concurrentie, door invoer van Jupiler en Leffe uit Nederland en Frankrijk naar ons land te belemmeren. 

De twee populaire biermerken zijn goedkoper in onze buurlanden, omdat ze daar moeten afrekenen met scherper geprijsde concurrenten. De brouwer reageerde toen dat het geen finale beslissing is en dat hij constructief meewerkt aan het onderzoek.

Volgens een woordvoerster werd de beslissing over die prijsverhoging al genomen en gecommuniceerd nog voor de beslissing van de Commissie. 
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jenny Maes

  En hoe zit het met de contractbreuk voor de mensen met een lange loopbaan Peeters? Die krijgen in de toekomst minder pensioen door deze regering. Wanneer ga je daar eens iets aan doen? Wacht maar tot de verkiezingen. Dan zullen wij eens aan je denken.

 • Phil Haeghen

  Peeters maakt zich voor de zoveelste keer belachelijk...... Jaren geleden ging hij GM Antwerpen ook redden. Ik had toen een relatie met de dochter van een van de bazen bij GM USA. Peeters kwam naar Amerika bij GM om het ook proberen uit te leggen........Veel gelachen toen.....

 • Els Vervoort

  Peeters maakt toch deel uit van een neoliberale regering? Wel dan? Iedereen is vrij om voor zijn product te vragen wat hij wil. Van mij mag Inbev hun bieren met 500% opslaan. Hopelijk heeft de marketingmanager van Inbev dan wel al gehoord van de Laffer curve want anders zou hun prijspolitiek wel eens voor een neerwaartse spiraal kunnen zorgen.

 • Dirk Vregels

  Dus Peeters gaat zich wederom bemoeien met interne prijszettingen van bedrijven? Dit heeft al menig bedrijf Belgie doen verlaten.

 • lucien michiels

  Roept ABinBev op het matje en terwijl zijn grootte mat word wol gestoken door ABinBEV.