Panne bij Eurocontrol is opgelost, vertragingen worden weggewerkt

EPA
Het systeemprobleem bij de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol is opgelost. Door het probleem konden deze namiddag op Brussels Airport slechts tien vliegtuigen per uur opstijgen. Ook andere Europese luchthavens kregen restricties opgelegd. 

De noodprocedures waren urenlang in werking gesteld waardoor de capaciteit met 10 procent werd verkleind. Op Brussels Airport mochten tien vluchten per uur opstijgen. Ook voor de regionale luchthavens in ons land waren de beperkingen van toepassing.

Eurocontrol meldde dat ongeveer de helft van de bijna 30.000 geplande vluchten in Europa vertraging konden oplopen, maar benadrukte dat de veiligheid nooit in gevaar was.

Eurocontrol vond het probleem rond 16 uur, maar het duurde nog tot 20 uur vooraleer het opgelost kon worden. Het ETFMS is intussen weer volledig operationeel. Of er nog beperkingen gelden voor het vliegverkeer is niet meteen duidelijk.

Op Brussels Airport bleef de hinder al bij al beperkt. Rond 18 uur was een tiental vluchten vertraagd. Die vertragingen worden nu weggewerkt.

Wel waren er reizigers gestrand op de luchthaven van Charleroi. "Tussen 15 en 21 uur kunnen slechts vijf vliegtuigen opstijgen vanuit Charleroi. Volle vliegtuigen staan geparkeerd", meldt een lezer aan onze redactie.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Olson

  Geen enkele vlucht had meer dan 2u vertraging hierdoor, voor een vertraging van 5u mag je naar de luchtvaartmaatschappij kijken. Op het slechtste moment mochten er slechts 10 per uur vertrekken, werd nadien verhoogd. Op de piek van de dag zijn er misschien 70 vluchten, maar da's geen hele dag door dus er stonden er nooit veel te wachten. Leer eens kijken naar feiten voor je gal spuwt over dingen waar je blijkbaar niets van weet.

 • Rune Hollerich

  Ik zou om 20u35 vertrekken vanuit Charlerio met Ryanair. Morgen vroeg pas om 7u kan ik vertrekken

 • Lodewijk Vanlimbergen

  Volgens een woordvoerder van de luchthavenautoriteiten Zaventem op het radionieuws van 18.oo uur zou er slechts een vlucht van Ryanair een uur vertraging hebben. De vlucht van mijn familie naar Berlijn had evenwel VIJF uur vertraging. Wat probeert men de mensen nog wijs te maken?

 • Christina Peeters

  Eurocontrol is Europees met stel in Evere

 • Patrick Hillebrandt

  Alleez goed voor het milieu een keer minder'vliegtuigen in de lucht.

Video