Paniek over stroomvoorziening weer weggeëbd

Door allerlei maatregelen is de stroombevoorrading voor november min of meer verzekerd.
thinkstock Door allerlei maatregelen is de stroombevoorrading voor november min of meer verzekerd.
De elektriciteitsprijs voor november zit weer op het niveau van half september, toen energiebedrijf Engie Electrabel aankondigde dat enkele kernreactoren deze winter niet beschikbaar zouden zijn. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Door het wegvallen van de centrales brak paniek uit bij de overheid en de energiebedrijven. Dat werd duidelijk zichtbaar in de marktprijzen. De zogenaamde forwardprijs voor de levering van elektriciteit in november verdubbelde van net geen 100 euro per megawattuur, net voor de mededeling van Electrabel, tot meer dan 200 euro begin oktober.

Maar de jongste weken kwamen geruststellende signalen van de stroomnetbeheerder Elia en van minister van Energie Marghem. Door allerlei maatregelen is de stroombevoorrading voor november min of meer verzekerd. Sinds half oktober zijn de prijzen voor november weer beginnen te zakken. Nu zitten we op precies hetzelfde niveau als voor de aankondiging van Electrabel.

Marktprijzen op niveau

De marktprijzen voor december, januari en februari zitten ook weer op de niveaus van voor het uitbreken van de paniek. Al blijven er voor januari en februari nog onzekerheden over de productie.
De vraag blijft wel wat de impact van de prijspiek is op de factuur van gezinnen en bedrijven, klinkt het.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Paniek gecreëerd door de paniekzaaiers van links ; de zoveelste slag in eigen gezicht.

 • Mario Picha

  aha dan kan de factuur weer dalen denk ik dan

 • robert dumortier

  De meer kost was toch voor de maatschappij door hun nalatig gedrag dat is geen geval van onvoorziene omstandigheden dat zuivere nalatigheid en niet kijken in de toekomst waar ze de klant zouden voor laten opdraaien. En wat doet de staat met de winsten die ze gemaakt hebben door de centrales zoveel langer open te houden moesten al lang gekeken hebben voor de vervanging!

 • Jan Pauwels

  En wat is er veranderd? Niets. Stemmingmakerij om die oude krochten langer open te houden ten koste van groene energie.

 • Pieter Janssens

  Dus Engie heeft gedaan gekregen dat ze haar gesloten gascentrales mocht openen en hierop voorrang krijgt op andere energie winning zoals de windmolens. Van politiek spelletje gesproken want Engie moet marktleider blijven in België. We kunnen gerust verder zonder de centrales en jaarlijks bewijst het zich zelf...