OVERZICHT. 150 euro extra voor wie in tijdelijke werkloosheid komt, maatregelen kosten begroting 8 tot 10 miljard

Reischeque van een jaar als pakketreis vervalt

EPA
De federale regering heeft een reeks nieuwe maatregelen genomen om de werknemers en bedrijven in ons land te ondersteunen wanneer ze getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus. Zo zullen tijdelijk werklozen, die nu al met meer dan 670.000 zijn, 150 euro netto per maand extra krijgen. Zowel burgers als kmo’s en bedrijven krijgen uitstel op het betalen van belastingen, en reizigers krijgen een cheque als hun pakketreis komt te vervallen. De maatregelen zullen de begroting 8 tot 10 miljard euro kosten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De regering onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte op een persconferentie vanmiddag nogmaals dat het algemene doel blijft dat mensen moeten blijven kunnen werken. Liefst via telewerk, en als dat niet kan met strikte inachtneming van de nodige sociale afstand op de werkvloer en tijdens het vervoer van en naar het werk. “Kan dat ook niet, dan moet het bedrijf dicht”, aldus de premier. “Die regels gelden uiteraard niet voor enkele essentiële sectoren, zoals bij hulpverleners en in de zorg. Maar ook daar blijft het aan te raden ‘social distancing’ zo strikt mogelijk toe te passen indien mogelijk.”

Tweede stelregel: iedereen blijft thuis, behalve om te gaan werken, boodschappen te doen, of aan lichaamsbeweging te doen of frisse lucht te nemen. Dat laatste mag enkel met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of één vriend, en enkel voor de tijd van die lichaamsbeweging. “Blijf dus niet hangen in het park. Samenscholingen zijn verboden. En wie ziek is, moet sowieso thuis blijven. Dat is een enorm offer dat we vragen, maar het is voor uw gezondheid en die van de hele bevolking.”

• Ondersteuning voor werknemers en bedrijven

De regering nam ook een reeks economische maatregelen om de werknemers, bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen, naast de maatregelen die eerder al genomen waren. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) lichtten toe dat werknemers gemakkelijker in tijdelijke werkloosheid zullen kunnen. “Er is vandaag nog slechts één aanvraagprocedure: de coronaprocedure”, aldus Muylle. “Dat gaat nu ook automatisch, en duurt niet langer drie tot vier weken zoals vroeger.”

• Tijdelijke werkloosheid: 150 euro extra

De groep tijdelijke werklozen, die nu al met 671.000 zijn, wordt ook uitgebreid met mensen die thuis moeten blijven omdat familieleden thuis zitten in quarantaine. Muylle kondigde aan het bedrag te verhogen met 5,63 euro per dag. Concreet krijgen mensen zo 150 euro per maand bij bovenop de bestaande uitkering. Eerder was het bedrag al verhoogd van 65 procent van het brutoloon naar 70 procent, met een plafond van 2.700 euro. De regering verwacht dat er uiteindelijk 800.000 tot een miljoen technisch werklozen zullen zijn.

Minister Muylle zegt dat het systeem van tijdelijke werkloosheid per maand 1,8 miljard euro kan kosten als het effectief om 800.000 tot één miljoen mensen zou gaan. 

• Belastingen: twee maanden uitstel

Wat de belastingen betreft, komt er zoals bekend twee maanden uitstel, ook in de personenbelasting en voor vennootschappen. “De eerste prioriteit moet nu niet zijn belastingen betalen”, aldus De Croo.

• Hypothecaire leningen

Wie moeilijkheden heeft om zijn hypotheek verder af te betalen, contacteert daar best zijn bank over. De sectororganisatie Febelfin kondigde al aan dat banken bereid zijn om leningen tijdelijk op te schorten zonder kosten. “We hebben de banken gered en hen verplicht buffers aan te leggen, die dan gebruikt zouden worden op het moment dat er een economische crisis is. Dit is zo’n moment”, zei De Croo. Mocht blijken dat er meer nodig is dan die buffers, zal bekeken worden welke rol de overheid kan spelen. De Croo wil ook bekijken hoe de banksector tegemoet kan komen aan mensen die in de problemen komen met hun hypothecaire leningen.

• Zelfstandigen

Voor de zelfstandigen stelde minister Denis Ducarme (MR) de maatregelen voor. Voor hen komt er een vervangingsinkomen voor maart en april. Alle zelfstandigen nemen daarvoor best contact op met hun sociaal verzekeringskantoor. Voor hen komt er eveneens uitstel voor hun sociale zekerheidsbijdragen tot 15 december voor de twee kwartalen.

Eén tot anderhalf miljard euro is ook de kostprijs van het “overbruggingsrecht”, een vervangingsinkomen voor zelfstandigen die hun zaak moeten sluiten. Minister van Zelfstandigen Ducarme werkte dat uit, de Kamer gaf groen licht voor die maatregel. 

• Geen belastingen op regionale premies

Ook de regionale overheden hebben al maatregelen genomen, bijvoorbeeld de 4.000 euro hinderpremie voor horecazaken die moeten sluiten. De federale regering heeft vandaag beslist op die premie geen belastingen te heffen.

• Horeca

Wat de horeca betreft, zal er soepelheid zijn bij de toepassing van de "take away" (fiscaal en FAVV – geen nieuwe vergunning nodig voor restaurants). Brasserieën worden op hun beurt niet gestraft in geval van onderconsumptie.

• Reissector

Voor de reissector is beslist dat wie een pakketreis heeft geboekt en betaald voor de komende 3 maanden, kan rekenen op een reischeque die minstens een jaar geldig moet zijn. 

• Evenementen

Als een concert of evenement op een latere datum doorgaat, gaat het ticket automatisch over. Wie dan niet aanwezig kan zijn, krijgt zijn geld terug. Komt er geen nieuwe datum, dan volgt ook een terugbetaling.

• Seizoensarbeid

De periode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld. Op die manier kunnen seizoensarbeiders, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouwsector, in België blijven. Veel buitenlandse arbeiders zouden nu eigenlijk terug moeten keren naar hun thuisland, omdat hun contract van 65 dagen doorloopt terwijl het werk stilligt.

• Bedrijven die in opdracht van de overheid werken

 De regering zal ook bedrijven die in opdracht van de overheid werken sneller betalen of hen niet bestraffen als ze hun goederen of diensten niet op tijd kunnen leveren door de coronacrisis. De premies die de deelstaten uitwerkten in het kader van de coronacrisis zullen vrijgesteld worden van federale belastingen.

Kost voor de begroting: tot 10 miljard euro

Alle maatregelen die de regering al nam kosten de begroting van dit jaar tussen de 8 en 10 miljard euro, zei minister van Begroting David Clarinval (MR). Een aantal kosten, zoals het uitstellen van betaaltermijnen voor belastingen en sociale bijdragen, wordt later wel gerecupereerd.

Clarinval rekende even voor: er is een interdepartementale provisie van één miljard euro voor de strijd tegen het coronavirus. Het betalingsuitstel van twee maanden voor de belastingen is goed voor 4,5 miljard euro. Maar het gaat om een uitstel, geen kwijtschelding, dus die middelen krijgt de overheid later terug. Ook de sociale bijdragen van de eerste twee kwartalen - die moeten pas in december worden betaald - worden later gerecupereerd.

De kost voor de economische werkloosheid kost één tot anderhalf miljard euro per maand, evenveel als de vervangingsinkomens voor de zelfstandigen. “Als we alles samentellen komen we voorlopig aan 8 tot 10 miljard euro”, zei Clarinval. Daarbij zijn nog niet de middelen gerekend die nodig zijn om bankgaranties te voorzien die nodig zijn om ervoor te zorgen dat bedrijven krediet kunnen blijven krijgen van de banken. Het is nog niet duidelijk hoeveel daarvoor nodig zal zijn. 
122 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • TAMARA VAN OSSELAER

  echt frustrerend is het om full-time te moeten blijven werken en zelf in te staan voor het thuisonderwijs van de kinderen en dat voor een peulschil meer dan de thuisblijvers!

 • Marcel Willems

  iedereen denk recht te hebben op iets .Wie zal dat betalen ?Wel er is één oplossing die niets kost maar wel veel opbrengt.Draai die staats hervormingen terug en bestuur met één regering die door alle belgen kan verkozen worden ..De nationalisten zijn de schuld van onze grote te korten .Zowat 10 miljard op jaarbasis ,minimaal want wat kosten al die regeringen met hun kabinetten en vriendjes jobs.

 • Marc Statham

  Begrotingstekort was al minstens 12 miljard , daar nog eens 8 tot 10 miljard bij ,plus al derest nog , straks zit je met een begrotingstekort van 30 miljard , wie denk je dat dit gaat betalen..

 • anna vandenberg

  En degene die moeten werken worden gestraft, de boete komt in 2021 met verhoogde solidariteits bijdrage. De sterkste schouders moeten het meeste bijdragen en dat zijn mensen die nu werken. Van de grootverdieners nog geen enkel signaal opgevangen wat zij gaan bijdragen. Misschien een extra witte vlag uithangen en een schouderklopje voor zichzelf wij zijn toch goed.

 • Gino Denil

  Zelfstandigen die moeten sluiten krijgen ook overbruggingssteun. En velen zullen het verlies compenseren door de inhaalbeweging achteraf. Een tand die nu niet kan behandeld worden moet dat later nog wel. Mensen die plots hun inkomen zien dalen moeten wel geholpen worden. Dat is in het belang van iedereen. Als leningen niet meer betaald kunnen worden en banken omvallen. De koopkracht te sterk daalt en bedrijven moeten sluiten. Dan worden die klagers die niet getroffen zijn ook het slachtoffer.