Overleg over zware beroepen in privésector crasht: “Regering heeft mislukking zelf besteld”

Photo News
Vakbonden en werkgevers zijn er niet in geslaagd een akkoord te vinden over de zware beroepen in de privésector. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt. Sp.a schuift de schuld voor de afgesprongen onderhandelingen in de schoenen van de regering.

Wat al lang duidelijk was, is nu ook officieel: vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over welke beroepen in de privé nu als zwaar mogen worden bestempeld en 2 tot 6 jaar vroeger met pensioen mogen. Maandenlang onderhandelen leverde amper iets op, en daarom trekken de sociale partners nu de stekker uit de gesprekken. 

Beperkt budget

In een gezamenlijk persbericht betreuren ACV, ABVV en ACLVB “dat bepaalde werkgeversorganisaties niet bereid zijn een compromis te zoeken”. Maar volgens de werkgevers wilden de bonden te veel jobs als zwaar beroep bestempelen, terwijl het voorziene budget daarvoor beperkt is.


Zo wilden de bonden een grote meerderheid van de arbeiders als zwaar beroep erkennen, en dat zien VBO, Unizo, UCM en de Boerenbond niet zitten. Hoe meer jobs als zwaar worden erkend, hoe minder de beroepen in kwestie eraan zullen hebben, is de redenering van de werkgevers.

De werkgevers wijzen ook naar de “veel te uitgebreide lijst” die is onderhandeld in de publieke sector, die de vakbonden als basis gebruiken om andere zware beroepen te verantwoorden.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) betreurt dat het overleg mislukt is. Hij wacht nu op het gemotiveerd advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin de sociale partners zetelen, en zal samen met de regering bekijken welk gevolg deze eraan geeft.

Het was minister Bacquelaine die begin juni aan de NAR, aan de sociale partners dus, had gevraagd om zich over de zware beroepen uit te spreken. Bacquelaine wijst er nu op dat de regering de sociale partners meermaals uitstel heeft verleend. Normaal krijgt de NAR maar twee maanden de tijd om een advies uit te brengen. Nu was de deadline naar 15 november verplaatst. 

“Pensioenmonster”

Oppositiepartij sp.a wijst met beschuldigende vinger naar de regering als verantwoordelijke voor de afgesprongen onderhandelingen. “De regering heeft de mislukking van het sociale overleg over de zware beroepen zelf besteld. Door zo’n beperkt budget voor de hervorming te voorzien, is het onmogelijk om tot correcte criteria voor zware beroepen te komen”, zegt sp.a-kamerlid Karin Temmerman.

Voor de pensioenhervorming had de regering voor volgend jaar een eveloppe van 40 miljoen euro vastgelegd, voor 2020 gaat het om 70 miljoen euro. Sp.a meent dat dat budget veel te laag is.

Door zo’n beperkt budget voor de hervorming te voorzien, is het onmogelijk om tot correcte criteria voor zware beroepen te komen

Karin Temmerman (sp.a)

“Besparingspost”

“Dit bewijst nogmaals dat de pensioenen voor de regering vooral een besparingspost is”, zegt Temmerman. “De logica van de regering zou veel meer deze moeten zijn: eerst kijken wat correcte en eerlijke criteria zijn voor een zwaar beroep en dan het budget daarvoor voorzien; en niet omgekeerd”.

De Franstalige oppositiepartij PS meent dan weer dat minister Bacquelaine met zijn hervorming een “pensioenmonster heeft geschapen dat hij niet meer kan beheersen”. Partijvoorzitter Elio Di Rupo vindt dat de regering haar voorstellen “die onze sociale zekerheid vernietigen” naar de prullenmand moet verwijzen.

En nu?

De bal ligt nu in het kamp van de regering. Die krijgt de heikele taak om een lijst met zware beroepen op te stellen. Voor de publieke sector sloot Bacquelaine wel al een akkoord met twee van de drie vakbonden, al werd die lijst kort daarna afgeschoten door Open Vld en N-VA. Hoe dan ook komt de timing voor de pensioenhervorming onder druk. Normaal gezien moet die ingaan op 1 januari 2020.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • boudewijn segers

  Dossier "Zware Beroepen" barst van onrechtvaardigheden Overheidssector versus Privesector !! Waarom zijn er voor de publieke jobs tienduizenden kandidaten???

 • boudewijn segers

  Er zijn heel heel veeel vrouwen bij de openbare diensten,onderwijs etc...daarom alleen al moest de publieke sector +/- in zijn geheel al als "zwaar" bestempeld worden,vlug vlug vlug voor men aan de privesector begon omdat daar de meeste échte zware beroepen zitten en veel.Waar vrouwen massaal naar toe willen is zeer meestal geen zwaar beroep !! Maar ja Belgie …

 • DIRK VAN DESSEL

  Op 26 mei volgend jaar zijn het weer verkiezingen, dus de regeringspartijen zullen voordien niks ter zake durven ondernemen om een electorale buiklanding te voorkomen.

 • hugo VAN HAEVRE

  Als een kaartjesknipper bij de nmbs en een schoolmeester met 4 maand verlof zwaar beroepen zijn, vertrekken ze al van een verkeerde basis, verpleegster brandweerman politieagent , onze soldaten met die dreigingen, metser die worden weeral vergeten, o ja Minister dat zal een HEEL zwaar beroep zijn kunt ge makkelijk doen tot uw tachtig

 • jo vandenberghe

  Jaarlijks sterven tientallen arbeiders voor de uitoefening van hun job en dat wordt nergens aangehaald.Zwaar?Neen levengevaarlijk en dodelijk.Daar wordt héél weinig over gepraat,weinig ministers weten doodvallen tijdens het uitoefenen van hun job.Of het moet van graaien zijn.