Overheid ziet voor het eerst geld terug na redding Ethias in 2008

Photo News
Voor het eerst sinds 2008 zal het dividend van Ethias de kassa van de betrokken overheden doen rinkelen. Die pompten toen 1,5 miljard euro in de verzekeraar en hebben hem sindsdien bijna volledig in handen. Dat meldt De Tijd.

De verzekeraar keerde sinds de redding wel al dividenden uit, maar die bleven tot nu toe op het niveau van Vitrufin, een tussenholding boven Ethias. Die gebruikte het geld onder meer om een obligatielening van 278 miljoen euro terug te betalen om Ethias van zijn Dexia-erfenis te verlossen. Die terugbetaling had vorig jaar plaats en het tussenvehikel werd in november opgedoekt.

Aandeelhouders

Nu zullen de dividenden voor het eerst rechtstreeks naar de aandeelhouders vloeien. Voor de uitkering van een regulier dividend staat geen enkel obstakel meer in de weg. Ethias heeft de jongste jaren reserves opgebouwd en heeft voldoende financiële middelen om de dividenden uit te betalen. De raad van bestuur van Ethias beslist over enkele weken welk bedrag uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders.


Andere reddingen in de financiële sector spijzen al jaren de bankrekeningen van de overheden. Eric Dor, de directeur economische studies van de Franse zakenschool IESEG, bracht het hele plaatje in kaart. In september 2018 bleek uit zijn overzicht dat het gat van de bankenreddingen voor de Belgische overheden nog 465 miljoen euro bedroeg. Als we rekening houden met de 757 miljoen die Belfius, BNP Paribas en de 'bad bank' van Fortis in 2019 uitkeerden, is de balans voortaan voor ongeveer 292 miljoen euro positief, besluit De Tijd.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Henri MERTENS

    Hoe geld geleend of beter gegeven aan Ethias via de Belgische staat ???? Daar werd geen ruchtbaarheid aan gegeven En bij lidgeld betaald aan de VTV betaal je ook een verzekering bij Ethias en als je dan een sportongeval hebt als gewone ploek -- bonne chance

  • Marc Thys

    Weer geld van de gewone burger dat naar aandeelhouders gaat. En wij maar inleveren, bezuinigen .....

  • Roland Meerten

    de banken werden gered met ons Geld dus moeten de dividenden ook aan ons uitgekeerd worden Niet? nu paseert de Staat weer, eerst redden ze zogezegd de banken met belastinggeld en nu er iets te rapen valt zijn ze er weer Maar krijgen wij er niets van terug. Echte logica om ons arm te houden.