Oud-Nissan-baas Ghosn mag voor omgerekend 4 miljoen euro cel uit

Carlos Ghosn bij zijn eerste vrijlating begin maart.
AFP Carlos Ghosn bij zijn eerste vrijlating begin maart.
Voormalig Nissan-baas Carlos Ghosn komt op borgtocht vrij. Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat de Braziliaan tegen betaling van 500 miljoen yen (4 miljoen euro) de cel mag verlaten. Het parket in Tokio tekent zoals verwacht beroep aan. Door het beroep wordt de beslissing van de rechtbank voorlopig opgeschort.

De gevallen autobons Carlos Ghosn wil naar zijn appartement in Tokio om zich daar met zijn advocaten in alle rust voor te breiden op zijn proces.

De 65-jarige Ghosn zit vast in Japan op verdenking van fraude, belastingontduiking en andere wanpraktijken. Begin maart kwam hij op borgtocht vrij, maar werd later weer opgepakt na nieuwe aanklachten tegen hem. Ghosn gaf behalve aan Nissan ook leiding aan Renault en een samenwerkingsverband met Mitsubishi. De Braziliaan ontkent alle aanklachten. Hij meent het slachtoffer te zijn van een samenzwering. Hij bracht al ruim honderd dagen in de cel door.

Strikte voorwaarden

De zakenman krijgt bij zijn vrijlating wel strikte voorwaarden opgelegd: hij mag Japan niet verlaten en moet een vaste verblijfplaats hebben. Ook mag hij zijn echtgenote -die eveneens geviseerd wordt in het onderzoek- niet zien zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.