Opvolger brugpensioen maat voor niets: amper 2,4% weer aan het werk

Archiefbeeld van een vakbondsmanifestatie voor behoud van brugpensioen.
photo_news Archiefbeeld van een vakbondsmanifestatie voor behoud van brugpensioen.
Amper 2,4 procent van de ontslagen oudere werknemers, die recent in het SWT-stelsel belandden, is opnieuw aan het werk. "En dat ligt niet aan de VDAB, maar aan het systeem zelf."

Nu Proximus gaat herstructureren, laait de discussie over het SWT, de opvolger van het brugpensioen, opnieuw op. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) benadrukte gisteren dat dit absoluut nog niet aan de orde is bij Proximus, maar N-VA en Open Vld willen het systeem (nog steeds) afschaffen. Wie in het SWT-stelsel belandt, moet aangepast beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Toch komt er van een nieuwe job meestal niets in huis.

Van de 2.678 SWT'ers die tussen begin 2017 en juni 2018 instroomden, vonden er 65 werk - slechts 2,4%. Bij de 'langdurige' SWT'ers is dat cijfer nog dramatischer. Daar gingen slechts 28 mensen terug aan de slag. "En dat ligt niet aan de VDAB, maar aan het systeem zelf", vindt Vlaams Parlementslid Axel Ronse, die de cijfers opvroeg.

Wie in het SWT-stelsel belandt, krijgt bovenop zijn werkloosheidsuitkering een extra toeslag van zijn ex-werkgever, om het inkomensverlies deels te compenseren. Voor veel SWT'ers is het financieel niet interessant genoeg om opnieuw te gaan werken. Toch zijn ze wel verplicht om in te gaan op een passend aanbod. Na de discussie over het SWT-stelsel bij Carrefour vorig jaar, had Muyters aan de VDAB gevraagd om werkonwillige SWT'ers strikter op te volgen en indien nodig te sanctioneren. Die opvolging werd verhoogd, maar of er al sancties gevallen zijn, is niet duidelijk.




83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucas Vanbist

  Dit heeft niets te maken met de brugpensioeners maar wel met geld geven, of niet nemen, van de bedrijven. Mensen jarenlang gebruiken en als het wat goedkoper is, ze buitenzetten zonder vergoeding. Creeer een eerlijke ontslagvergoeding en dan is er geen SWT nodig.

 • raf peeters

  Pff ,er zijn heus beroepen waar je op 51 met pensioen bent als je wat gestudeerd hebt tenminste,wat dacht je van F16 piloot.

 • Johan Van Biesen

  Als de 'oudere' werknemers willen werken, dan kunnen ze zonder veel moeite gaan werken in de call-centers, daar nemen ze aan wat ze kunnen. Ik weet waarover ik spreek. Het is geen plezant of relax werk, maar een loon van tegen de 1800€ netto is toch beter dan den dop!

 • ward Dewinter

  En hoeveel 58 plussers die NIET in SWT zijn gegaan hebben nog een ( degelijke ) job gevonden ? Geef die cijfers ook eens mijnheer de minister ! Die zijn dikwijls na tientallen jaren dienst bij het grofvuil gezet en moeten rondkomen met een magere werkloosheidsuitkering of zelfs een leefloon . De bijkomende vergoeding van de werkgever bij SWT is overigens serieus belast en brengt de staat nog een vet inkomen ! Maar dat zeggen de heren minister niet !

 • Eddy Van Dam

  Je leest hier toch wat. Feit is dat bedrijven op kosten van de gemeenschap hun oudere werknemers weg wil.. een pasklare oplossing is er niet maar het zou helpen dat bedrijf die dat wil doen meer zou moeten bijdragen. De politiek doet juist het andere en wil oudere werknemers de armoede in door zo weinig mogelijk tussen te komen en opzegperiode in te korten.Alles voor bedrijven voor jobs en niets voor de werknemers. Moderne slavernij is dicht bij.