Oppositie vernietigend over begrotingsrapport: "Deze regering faalt over hele lijn"

Economie groeit dit jaar met 1,2 procent/ begrotingstekort komt uit op 2,8 procent

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
De Europese Commissie raamt dat de Belgische economie dit jaar met 1,2 procent zal groeien. Dat blijkt uit de voorjaarsprognoses die de Commissie heeft gepubliceerd. Het begrotingstekort zou uitkomen op 2,8 procent. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt ziet de positieve punten: "De uitgaven dalen en de belastingen dalen. Dat was ooit anders." De oppositiepartijen reageren vernietigend.

"Deze regering neemt maatregelen die jobs creëren", stelt Van Overtveldt (N-VA) vast als een van de belangrijkste conclusies van het Europese rapport. Hij wijst op de moeilijke context van de terreurdreiging, die ook weegt op de economie. "Dat wordt bevestigd door de Europese Commissie."

"De Commissie ziet het overheidsbeslag en de schuld dalen", zegt Van Overtveldt. "Dat zijn goede evoluties, maar om in 2018 een evenwicht te bereiken zijn er uiteraard bijkomende inspanningen nodig. De uitgaven dalen en de belastingen dalen. Dat was ooit anders. Nu moet er verder bespaard en hervormd worden om de begroting op orde te houden."

"Nu moet er verder bespaard en hervormd worden om de begroting op orde te houden"

Johan Van Overtveldt

Hoger bbp, gestegen begrotingstekort

De Commissie schat dat het Belgisch bruto binnenlands product dit jaar met 1,2 procent zal toenemen. Daarmee laat ons land enkel Italië en Griekenland achter zich. In 2017 zou de economische groei in ons land wel oppikken tot 1,6 procent. De economie van de hele eurozone zou dit jaar met 1,6 procent groeien en volgend jaar met 1,8 procent. Als gevolg van de slabakkende wereldeconomie zijn die prognoses lichtjes naar beneden bijgesteld in vergelijking met de winter.

Opvallend is ook dat het investeringsvolume in België dit jaar niet zou toenemen, terwijl in de hele eurozone toch op een stijging met bijna drie procent wordt gerekend. De Belgische werkloosheidsgraad zou wel blijven dalen, tot 8,2 procent dit jaar en tot 7,7 procent volgend jaar. De inflatie is zoals bekend opvallend hoog. De Commissie raamt die voor dit jaar op 1,7 procent (0,2 procent in de eurozone) en voor volgend jaar op 1,6 procent (1,4 procent in de eurozone).

Het Belgische begrotingstekort zou dit jaar stijgen tot 2,8 procent, om volgend jaar opnieuw te dalen tot 2,3 procent. De staatsschuld zou dit jaar relatief stabiel blijven op 106,4 procent van het bbp, en in 2017 dalen tot 105,6 procent.

Het Belgische begrotingstekort zou dit jaar stijgen tot 2,8 procent, om volgend jaar opnieuw te dalen tot 2,3 procent

Groen en sp.a vernietigend over begrotingsrapport

Oppositiepartijen sp.a en Groen reageren vernietigend op het Europese begrotingstekort voor ons land. "Deze regering faalt over de hele lijn", klinkt het. "Men vraagt zware inspanningen van de bevolking, en het blijkt allemaal voor niets. De jobcreatie stokt, de koopkracht van de mensen daalt, en de begroting geraakt niet op orde", hekelt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Ook sp.a is vernietigend voor de regering-Michel. "De begrotingscontrole was duidelijk een maat voor niets", besluit Karin Temmerman. "Het monitoringcomité zei dat er te veel lucht in de begroting zat en haalde die eruit, maar de regering heeft die lucht er gewoon weer ingepompt."

Groen en sp.a noemen het erg zorgwekkend dat België bij de laagste groeiers in Europa zit. "De aanslagen zouden een verzachtende omstandigheid kunnen zijn, ware het niet dat het om de structurele cijfers gaat en de economische omstandigheden van het moment dus zijn uitgefilterd", hekelt Temmerman. "De zaken waar deze regering voor staat - groei, koopkracht en een begrotingsevenwicht - maakt ze niet waar."

Beide oppositiepartijen roepen de centrumrechtse regering op het over een andere boeg te gooien. "Het kan anders, het kan eerlijker. Laat ons beginnen met een bijdrage van de grootste vermogens, en die bijdrage gebruiken om te investeren in jobs en koopkracht. En de fiscale achterpoortjes voor de allerrijksten moeten eens en voor altijd worden gedicht", besluit Calvo.

Vlaams Belang spreekt van een "etterende begroting" en "Zuid-Europese cijfers". "Michel doet het zelfs slechter dan Di Rupo", stelt Kamerfractieleidster Barbara Pas. En van de N-VA-belofte om sociaaleconomisch orde op zaken te stellen in ruil voor het bevriezen van de Vlaamse eisen schiet niets meer over, besluit ze. "Wat deze partij nog in deze regering doet of wat hun meerwaarde is, is een groot vraagteken."

Kristof Calvo (Groen).
BELGA Kristof Calvo (Groen).

"Men vraagt zware inspanningen van de bevolking, en het blijkt allemaal voor niets. De jobcreatie stokt, de koopkracht van de mensen daalt, en de begroting geraakt niet op orde"

Kristof Calvo

Commissie terughoudend over herstel in Europa

De Europese Commissie is in de nieuwe economische ramingen terughoudend over het herstel in Europa. Volgens Europa vormen zaken als de afzwakkende groei in China en het aankomende Britse referendum over het lidmaatschap van de EU nog "aanzienlijke risico's". De aanhoudende spanningen in de wereld en een abrupte koersverandering van bijvoorbeeld de olieprijzen zouden zelfs zomaar voor een extra domper kunnen zorgen.

EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) benadrukt dat de wereldwijde omstandigheden lastiger zijn geworden. Er zijn echter wel wat signalen die er op wijzen dat bijvoorbeeld inspanningen om de investeringen aan te jagen hun vruchten afwerpen. Maar er is volgens de bewindsman nog veel werk te verzetten. Met de arbeidsmarkt in Europa gaat het langzaam ook de goede kant op, al blijft de werkloosheid in de meeste zuidelijke landen nog erg hoog.

De verschillen tussen de afzonderlijke landen in Europa blijven groot. Zo laat de Griekse economie dit jaar waarschijnlijk nog een kleine krimp zien, van 0,3 procent. De Grieken vinden naar verwachting pas volgend jaar de weg omhoog (plus 2,7 procent). Ierland is volgens Europa anderzijds de sterkste groeier, met plussen van 4,9 en 3,7 procent. Europa's grootste economie, Duitsland, moet het dit jaar en volgend met een groei van 1,6 procent doen.

Uit de voorspellingen blijkt verder dat de overheidstekorten van Spanje en Frankrijk volgend jaar nog niet onder de Europese norm van 3 procent zullen uitkomen. Ook Roemenië zit daar volgend jaar nog boven, aldus Brussel.

thinkstock