Opnieuw minder migranten van buiten EU aan het werk

Photo News
De voorzichtige stijging van de werkzaamheidsgraad van immigranten met een niet-EU-nationaliteit in 2015 is het jaar nadien niet behouden en daalde van 42,7 procent naar 41,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

De kloof ten opzichte van Belgen en EU-burgers in ons land nam opnieuw iets toe. Van hen is respectievelijk 69 procent en 67,8 procent aan het werk. Het verschil met recente immigranten, die minder dan 5 jaar in België verblijven, is nog groter: slechts 32,2 procent van de recente inwijkelingen van buiten de EU is aan het werk, tegenover 69,3 procent van de EU-onderdanen.

België zit met een werkzaamheidskloof van 27,2 procentpunten tussen staatsburgers en niet-EU-migranten gevoelig boven het Europees gemiddelde van 15,2 procentpunten.

Ook de traditioneel grote kloof tussen de opleidingsniveaus blijft vrijwel gelijk, aldus de FOD. En bij de mannen daalde de werkzaamheidsgraad tussen 2010 en 2016 met 1,2 procentpunten, terwijl die bij de vrouwen steeg met 1,4 procentpunten. Toch bleef in 2016 de werkzaamheidsgraad van de mannen (72,3 procent) nog steeds een stuk hoger dan die van de vrouwen (63,0 procent).

De FOD geeft ook cijfers over de arbeidsongevallen. Hun aantal kwam na vijf jaar van dalingen uit op 116.447 in 2015. Het aantal mensen die een blijvende arbeidsongeschiktheid overhielden aan een beroepsziekte, zakte tussen 2015 en 2016 van 1.407 naar 1.117.

Opvallend daarbij zijn de sterke verschillen tussen mannen en vrouwen. In 2015 hadden 68 mannen een arbeidsongeval met dodelijke afloop, tegenover 3 vrouwen. De FOD verklaart dat verschil door het feit dat mannen meer tewerkgesteld zijn in sectoren waar de kans op een dodelijk arbeidsongeval het grootst is.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sonsa Forta

  Boris. Op een dag ga jij dood. En dan is deze comment uw nalatenschap.

 • Dany Herman

  Waarom zouden ze werken op pensioen moet ge toch niet rekenen, ken koppel die samen 60 jaar voltijds en aangegeven gewerkt hebben en nul Euro pensioen krijgen één van beide werkte méér dan veertig jaar voltijds met één dag stempelen

 • Boris Verhafstoot

  Wij moesten denken dat ze naar hier kwamen om te werken zij waren vooraf overtuigd van het tegendeel en krijgen nog steeds gelijk.

 • joseph vande reyd

  Ge zou gek moeten zijn om in deze bananenrepubliek nog te gaan werken, als"nieuweling"hebben ze hier een even hoge uitkering als diegenen die 40 jaren of meer het systeem bekostigd hebben en dan door herstructurering hun job verliezen, om dan nog te zwijgen hoeveel familieleden ze naar hier halen onder het mom van"familiehereniging".Mijn jarenlange bijdragen zijn ondertussen wel opgesoupeerd

 • Tony Vandermaelen

  .. de voorzichtige stijging ... maar mensen toch wat een bekakt gedoe om te zeggen die luieriken hier komen om te profiteren