Opnieuw grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla

Een Tesla Model 3
REUTERS Een Tesla Model 3
Tesla heeft zijn verlies afgelopen kwartaal nog verder zien oplopen, nadat in het derde kwartaal al het grootste verlies ooit had genoteerd. De fabrikant van elektrische auto's is opnieuw heel veel geld kwijt aan investeringen om de productie van zijn Model 3 op toeren te krijgen.

Tesla leed een nettoverlies van ruim 675 miljoen dollar. Een kwartaal eerder kwam Tesla al 619 miljoen dollar tekort. In het vierde kwartaal vorig jaar bedroeg het nettoverlies een dikke 121 miljoen dollar. De opbrengsten van Tesla gingen op jaarbasis wel vooruit, van 2,3 miljard naar 3,3 miljard dollar.

Het zit Tesla al langer tegen bij de productie van de Model 3. Dat is de nieuwe auto die in juli geïntroduceerd werd als de 'elektrische auto voor de massa'. De autobouwer heeft fors geïnvesteerd in allerlei robots, assemblagelijnen en andere zaken die nodig zijn voor de bouw. Voorlopig steekt de levering ervan echter nog af bij de andere, duurdere modellen.

In oktober, november en december werden in totaal nog maar 1.550 exemplaren van de Model 3 gebouwd. Tesla zag zich in januari daarom al genoodzaakt de productiedoelstellingen nog verder voor zich uit te schuiven. Het bedrijf denkt nu niet voor halverwege dit jaar 5.000 wagens per week te kunnen afleveren van het type. In totaal leverde Tesla in het vierde kwartaal 29.870 voertuigen af.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Misschien moeten we niet wakker liggen van die verliezen. Het heeft Amazon ook jaren gekost om de eerste winsten te boeken. En het gaat hen nu voor de wind. Hoe je het ook draait of keert, de man is een visionair. Wat hij al gerealiseerd heeft op zulke korte termijn is indrukwekkend. En hij heeft andere fabrikanten gedwongen om ook elektrische wagens op de markt te brengen.

 • piet devlieger

  500.000 Model 3 Tesla's besteld (naar eigen zeggen) en in drie maanden maar 1550 stuks geproduceerd. Hoe die man het blijft doen om zijn aandeelhouders hoopvol en tevreden te stellen weet ik niet maar het lijkt me toch dat Tesla vroeg of laat als een zeepbel uiteen zal spatten. Of misschien denken de aandeelhouders dat 'too big to fail' nog altijd geldt. Dat hebben we al veel keren zien 'failen'.

 • Louis Roux

  Het is blijkbaar eenvoudiger een raket naar Mars te sturen dan een eenvoudig iets als een auto bouwen

 • Benny Coomans

  gelukkig zweeft er al een teslaatje in de ruimte, deze supergrote zeepbel springt nog eens uit elkaar

 • kristof morelli

  Schiet anders nog ne auto de ruimte in...