OPINIE: "Het basisinkomen is ook voor toekomst met robots het antwoord"

VTM
Open Vld-Kamerlid en eerste schepen van Hechtel-Eksel Nele Lijnen is een petitie gestart om het basisinkomen onder de aandacht van de regering te brengen. In haar boek 'Win For Life' oppert ze voor een basisinkomen dat de weg naar vrijheid en creativiteit moet plaveien en voor HLN.be legt ze uit waarom dat basisinkomen hét antwoord is op een toekomst met robots. "Ons huidige systeem maakt me boos."

De nieuwe metser in Groot-Brittannië heet SAM. Dat lezen we vandaag online in Het Laatste Nieuws.  SAM is een robot, die wel 6 keer sneller metst dan mensen. SAM wordt niet moe of ziek en kan als het van hem afhangt 24u aan een stuk werken en 7 dagen op 7. Deze mets-robot staat op het punt de bouw ook in ons land te veroveren. Hij is nog niet in België gelanceerd maar dat is een kwestie van tijd.

Robots als SAM zijn niet meer weg te denken. Ze zullen er in alle mogelijke domeinen en economische takken robots komen. Robots en mensen kunnen in de toekomst samen deel uitmaken van de arbeidsmarkt, maar het zal in een andere rol zijn voor de mens. Maar mensen zonder de juiste talenten dreigen uit de boot te vallen en in armoede te belanden. In het huidig systeem zal er alleen maar meer ongelijkheid gecreëerd worden. En mensen achter laten, daar pas ik voor. Het basisinkomen is het antwoord voor een toekomst met robots.

"Door een robotdividend of een basisinkomen profiteert iedereen mee van de financiële baten van robots."

Mens en machine zijn een geweldig team

In mijn boek Win for life stelt professor Robotica Bram Vanderborght dat mensen en machines een geweldig team zijn samen. Een nieuwe samenleving stelt mens en robot centraal. Maar dan dringen zich wel nieuwe verdelingsvraagstukken op. We staan voor een toekomst vol bedreigingen en uitdagingen maar vooral ook met gigantische opportuniteiten waar we als maatschappij veel bij kunnen winnen. Als we tenminste durven kijken met een open geest naar de toekomst. Robots zullen morgen en overmorgen mee welvaart en groei creëren. Door een robotdividend of een basisinkomen profiteert iedereen mee van de financiële baten van robots. Door goed beleid kunnen we de technologische uitdagingen ombuigen in opportuniteiten om nieuwe economische markten te creëren en innovatieve oplossingen te zoeken.

"Ons huidige systeem maakt me boos"

Een basisinkomen is een vast bedrag per maand dat aan elke Belg door de overheid betaald wordt, een leven lang en onvoorwaardelijk. Dat klinkt misschien absurd want het gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd. Maar de complexe sociale zekerheid van vandaag biedt geen zekerheid meer voor de toekomst. Een toekomst waarin robots een veel grotere rol zullen spelen op de arbeidsmarkt. In plaats van verbouwingen aan de huidige sociale zekerheid moeten we een nieuw huis bouwen dat eenvoudig en betaalbaar is en gelijke startkansen geeft aan iedereen. Een nieuw huis dat fraude onmogelijk maakt. Ons huidige systeem maakt me boos. Het zorgt voor ongelijkheid en de overheid legt op wat we allemaal niet mogen als we een uitkering krijgen. Als je vandaag zonder werk valt, moet je door een administratieve mallemolen voor je een uitkering krijgt. En als je daar bovenop enkele uren wil gaan werken, dan valt die uitkering weg, tenzij je het in het zwart probeert.

"Als je vandaag zonder werk valt, moet je door een administratieve mallemolen voor je een uitkering krijgt."

Is het basisinkomen haalbaar?

Is het basisinkomen haalbaar? Ja en we kunnen vandaag al belangrijke stappen zetten. Er is ondertussen al veel geschreven over het basisinkomen. Door en voor tegenstanders. Maar er ontbreken vandaag becijferde modellen door onafhankelijke instanties. Om het nieuwe huis van onze sociale zekerheid te bouwen heb je "architecten" nodig zodat de fundamenten kunnen uitgetekend en berekend worden. Binnen de schoot van het Federaal Planbureau moet een nieuwe cel gecreëerd worden, een "Start-up voor de toekomst", om het nieuwe huis uit te tekenen. Belangrijke vragen die in dat onderzoek moeten gesteld worden zijn: Zullen mensen zich actiever gedragen als ze niet langer bang moeten zijn voor het verlies van hun uitkering? Zal het basisinkomen de werkdruk in de samenleving verlichten? Zullen er minder burn-outs en bore-outs zijn? Welk rekenmodel kan worden ontwikkeld? ... Een goed onderbouwd onderzoek, daar kan niemand iets op tegen hebben toch?

Petitie

Samen met experts lanceerde Lijnen een petitie om het basisinkomen onder de aandacht van de Belgische regering brengen. "Wij eisen ermee dat België grondig onderzoekt of en hoe het basisinkomen bij ons kan ingevoerd worden", aldus Lijnen.

Wil jij de petitie ook ondertekenen? Dan kan je terecht op www.petities24.com/basisinkomen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • walter vermeulen

  fantastisch idee alles is opgelost zal alleen erg zijn voor die hoogmoedige kontroleurs zullen geen dictator meer kunnen spelen en voor de vakbonden die ook toontje lager zullen moeten en de politiek ook kunnen de mensen niet meer beinvloeden met valse beloftes van meer stempelgeld er zal ook meer belastinggeld binnen komen en de mensen zullen meer gemotiveerd.zijn.en veel dokters zullen minder werk hebben vooral de briefjes dokters

 • Max Maximus

  Ze gaan een oplossing moeten vinden.Net als fossiele brandstoffen gaat de automatisering onze economie compleet veranderen.Banen gaan verdwijnen en plaats maken voor totaal nieuwe jobs.Vooruitgang kan men niet stoppen....alleen moeder natuur kan dat.

 • MYRTHE PASS

  Ik vind het idee van een basisinkomen niet slecht. Als mensen niet verplicht worden tot iets en rust kunnen nemen wanneer zij het nodig achten, gaan zij met plezier activiteiten ondernemen. Ik geloof er in dat op zo'n stress-vrij moment de creativiteit bij mensen gestimuleerd word.

 • Bob Boogaerts

  Pff jullie denken niet te goei na. Eerst het systeem veranderen en dan zal de mens ook wel veranderen. Ben volledig mee met het basis inkomen maar vind wie dan het systeem belazerd mag terug middeleeuws bestraft worden.

 • J C

  Als de regering vandaag al niet toekomt met wat er door arbeid binnen komt, van waar ga je het geld halen om iedereen een basisinkomen te geven ?