Open brief van CEO's: "Koop je kerstcadeaus Belgisch"

Thinkstock
De CEO's van vijf grote Belgische bedrijven roepen in een open brief op om kerstcadeaus te kopen op Belgische websites. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het gaat om Wouter Torfs (schoenen Torfs), Bart Claes (JBC), Grete Remen (Damhert), Luc Van Mol (ZEB) en Frans Colruyt (Colruyt). Het leeuwendeel van onze aankopen online doen we nu bij buitenlandse giganten als Amazon, Coolblue of Bol.com. Van al die bestellingen blijft nauwelijks toegevoegde waarde in ons land, schrijven ze. "Wie Belgisch koopt, steunt de lokale economie en draagt bij tot de welvaart in ­België".

De oproep krijgt begrip van sectorfederatie Comeos. Die laatste berekende dat 53,7 procent van de omzet in de online handel in België - of 4 miljard euro - naar het buitenland vloeit. 
132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Katrien Caers

  En gelijk hebben ze! Al wie ondersteunende diensten niet lokaal uitvoert zou daarop getaxeerd moeten worden. Lokaal hoeft echter niet per se aan grenzen te stoppen.. maar daar is Europa nog niet klaar voor vrees ik

 • Dirk Landuyt

  Waarom ? Om de winst te verhogen terwijl het meeste 'werk' al weggegeven wordt aan buitenlandse krachten omdat wij zgz te duur zijn. Uitbuiters, meer zijn dat niet

 • Pat Wuyts

  Doe dan iets aan de hoge verzendkosten

 • Daniel Grauwels

  Waarom?

 • Filip De Cononckx

  Wat is "belgisch",