OPEC kiest er opnieuw voor marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen

AFP
De organisatie van landen die olie produceren en exporteren, OPEC, handhaaft haar productie op maximaal 30 miljoen vaten per dag. Dat heeft de Saoedische olieminister Ali al-Naimi vandaag gezegd. De beslissing komt niet als een verrassing. De markt ging er al van uit dat OPEC er opnieuw voor zou kiezen haar marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen.

De twaalf leden van de OPEC voorzien in zo'n 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie en hebben dus een flinke machtspositie. Bij de vorige vergadering in november besloot het kartel ook al het productieplafond ongemoeid te laten. De prijzen van ruwe olie, die toch al onder druk stonden, gingen toen verder onderuit.

Met name Saoedi-Arabië veruit de grootste machtsfactor binnen de OPEC, wil uit concurrentieoverwegingen niets weten van een productiebeperking om de prijzen op te drijven. Het lage prijsniveau hindert de schalieproductie in Noord-Amerika, omdat die alleen rendeert bij hoge opbrengsten.

Na de vergadering in november was er onenigheid bij het kartel over het handhaven van de productie. Leden zoals Iran, Venezuela, Libië en Algerije hadden juist graag gezien dat de productie verlaagd zou worden om zo de prijzen aan te jagen. Inmiddels zou Iran zijn olie-export weer willen vergroten. Ook andere OPEC-landen, vooral Saoedi-Arabië, trekken zich weinig aan van de lage olieprijzen en voeren de productie op. In mei produceerde de OPEC dagelijks meer dan 31 miljoen vaten, het hoogste niveau in drie jaar.

Volgens Al-Naimi verliep de vergadering in een uitstekende sfeer. Begin december staat de volgende vergadering van het oliekartel gepland, aldus de Saoedische olieminister.