Ook Wallonië investeert miljoen euro in coöperatieve bank NewB

Bestuurder en woordvoerder Koen De Vidts blijft in NewB geloven.
© Philip Reynaers / Photo News Bestuurder en woordvoerder Koen De Vidts blijft in NewB geloven.
De Waalse regering investeert een miljoen euro in NewB, de nieuwe coöperatieve bank die voor vanavond 30 miljoen euro moet bijeen krijgen om van de Nationale Bank een banklicentie te kunnen bekomen. De Waalse regering zette vanmiddag het licht op groen voor de investering.

De Waalse maatschappij voor Sociale Economie Sowecsom werd door de Waalse regering aangesteld om het financieel belang in het kapitaal van NewB te nemen. De regering benadrukt wel dat het financieel engagement de maatschappelijke, ethische en duurzame dynamiek van NewB belichaamt, maar dat het geenszins een validatie van het business model is door de Waalse regering.

Concreet gaat het om een eerste storting van 400.000 euro. Een bijkomende som van 600.000 euro kan overgemaakt worden in het geval NewB straks de benodigde 30 miljoen euro niet zou weten op te halen.
Deze middag stond de teller op 24,166 miljoen euro, gestort door 39.758 investeerders. Eerder sprong ook de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest al in de bres met een miljoen euro.

NewB, dat een ethische bank wil zijn, zoekt de miljoenen bij zowel particulieren als institutionele beleggers. Het geld komt op een geblokkeerde rekening terecht. Als er geen 30 miljoen euro wordt gevonden, of als de banklicentie niet wordt toegekend, krijgt iedereen zijn geld terug, verzekert NewB. De organisatie heeft het geld nodig als voorwaarde om een banklicentie te krijgen van de toezichthouder. Vanavond om 23.59 uur stoppen de inschrijvingen. Daarna is het nog wachten tot vrijdagmiddag 12 uur. Wie vandaag nog intekent en morgen overschrijft, kan dus nog meetellen. 

De instelling ontstond in de nasleep van de bankencrisis van 2008-2009, toen er veel kritiek was op de roekeloosheid waarmee bankiers een maximalisatie van hun winsten hadden nagestreefd, maar uiteindelijk gered moesten worden door de belastingbetaler.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • repoman slegers

  een bank met dertig miljoen,is een 1 april grap zeker?

 • james vroman

  de graaibanken gaan afzien van deze hippie bank ...

 • james vroman

  minder staat meer bank

 • Ghijs Elvan

  Het is net alsof de diëtiste een frietkot opent en haar diëetprincipes niet over boord gooit. De banken zijn de boeren die het geld zaaien op de akkers om zo de ecnomie te doen groeien en voor werkgelegenheid zorgen. Banken zorgen dus voor een hefboomeffect. Ik zie dit hier niet direct gebeuren. Wat gaat hun rendement op vermogen en eigen activa zijn? Hoeveel bedraagt hun Solvabiliteitsratio? Het lijkt mij een bank met een beperkt diverse activastructuur.

 • Marc Statham

  Vlaams geld ,het begint al..