Exclusief voor abonnees

Ook last van werkstress? Hoe het onze job almaar meer onwerkbaar maakt

Stress op het werk
Getty Images/iStockphoto Stress op het werk
Werken anno 2019: het is geen pretje. Nooit had de Vlaming het zó zwaar op het werk als vandaag. Voor het eerst zegt minder dan de helft (49,6%) een ‘werkbare job’ te hebben. Hoofdoorzaak: het groeiende aantal werkstressklachten. Ruim één op de drie werknemers kampt met psychische vermoeidheidsproblemen. Eén op de zeven kijkt zelfs tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2019 van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) op basis van een grootschalige peiling bij 13.000 werknemers.

De cijfers uit het onderzoek zijn ronduit schrikbarend: 840.000 Vlaamse werknemers - 36,8% van de beroepsbevolking - vertonen psychische vermoeidheidsproblemen, ofwel: werkstress. 6 jaar geleden was dat nog maar 29,3%. 310.000 werknemers - dat is 1 op de 7 - zitten duidelijk in de risicozone voor een burn-out. De 400.000 langdurig zieken die al langer dan een jaar thuis zitten, zijn nog niet eens in het onderzoek opgenomen. Nog eens 438.000 zijn langer dan een maand afwezig. Op zich geven deze cijfers volgens de SERV dus nog een positief vertekend beeld.

Evolutie van de werkbaarheidsgraad
Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) Evolutie van de werkbaarheidsgraad

Wat is dat, werkbaar werk?

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan LAUNDERS

  dat iedereen hun speelgoedje uit laat en zich na het werk ontspant. Maar nee: direct op facebook enz... het stopt niet.

 • Herman Hermans

  Inderdaad Sandra Peeters, die babyboomers die alles beter weten en met iedereen in ruzie liggen en hun woning aan een 20voud verkopen zou beter zwijgen. Wij kunnen niet aan 55 op pensioen na een rustig jobje heel hun,leven uit te voeren. De maatschappij is verzuurd en verziekt, het is nooit goed genoeg.... en dan heb je nog die strevers zonder kinderen die de werkvloer verzieken.

 • Dries Dumoulin

  Hebben jullie nog niet door ze moeten concureren met china dus moeten we allemaal chinezen worden werkdagen van 13 a 14 uur aan minimumloon heb eens reportage gezien over bedrijfscultuur in china die hadden zelfs een hok daar met veldbedden omdat ze zoveel uren kloppten daat ze gewoon daar bleven slapen Waren echte loonslaven !

 • Jan De Maeyer

  Misschien nog wat meer rapportjes, mailtjes sturen achter de rug van de werknemers om te vragen of ze goed hebben gewerkt, analyses,... en dan zijn de bedrijven verbaast dat de werknemer het beu is.

 • Christian Vanden Bergh

  Vroeger moest je groeien in een bedrijf en door resultaat aantonen dat je een goede manager zou zijn. Nu volstaat een diploma, maar het vak mensen-kennis komt niet in het lespakket voor. Duidelijk dat gezond verstand zoek is.