Ook Grieken krijgen geld om te lenen

De Griekse minister van Financiën Christos Staikouras.
EPA De Griekse minister van Financiën Christos Staikouras.
Griekenland is toegetreden tot de club van landen die lenen aan negatieve rentes, waarbij investeerders betalen om geld uit te lenen. Voor een lening van drie maanden, betaalt Athene een negatieve rente van -0,02 procent.

Griekenland haalde woensdag 487,5 miljoen euro op met de kortetermijnlening.

Ommezwaai

De negatieve rente is een serieuze ommezwaai. In 2010 dienden de Grieken nog van het bankroet te worden gered en moest het land overeind worden geholpen met leningen van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Griekenland kan profiteren van de grote vraag naar overheidsobligaties in onzekere economische tijden, en het nieuwe opkoopprogramma van de ECB, bedoeld om de Europese economie extra zuurstof te geven.

Voor 2020 voorziet de regering in Athene een economische groei van 2,8 procent.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans Venloo

  Geld krijgen wie doet nog beter hier krijgt men alleen belastingen erbovenop .

 • Christian Alex

  De opkoop van schuldborderingen door de ECB schijnt voorbij de limiet.

 • jan wuyts

  wat doet de ECB??? gewoon uw dure spaarcenten mengen met hun Monopoly geld anders kan men geen leningen met negatieve rente verlenen.

 • François Defosse

  Als de rentevoeten terug zouden stijgen gaat er veel geld verloren worden door heel veel mensen. De jongere generatie beseft niet waar ze mee bezig is. Ik moest indertijd 8,25% rente betalen op mijn woninglening en ik was daar zeer tevreden mee nadat we rentevoeten van boven de 10% gekend hadden...

 • Karel Vandenabeele

  Ik houd mijn hart vast als al dit geld dat wordt opgespaard op bankrekeningen ineens zal vrijkomen ,als het besef komt dat het in feite niets waard is.