Ook Europese beurzen openen met fors verlies na 'flash crash' op Amerikaanse markten, beurs van Tokio tuimelt naar beneden

EPA
De Europese beurzen zijn vanochtend met grote verliezen geopend, nadat eerder op de dag ook de aandelenbeurs in Japan hard onderuit ging bij de opening. De Bel20 ging 3,7 procent in het rood. De aandelenmarkten gaan daarmee de zware koersverliezen van gisteren op Wall Street achterna. Daar verloor sterindex Dow Jones gisteren bijna 1.600 punten op één dag, een ongeziene daling, om 4,6 procent lager te eindigen. De grootste puntendaling op één dag sinds de financiële crisis van 2008.

De Bel20 in Brussel ging bij de opening vanochtend om 9 uur met 3,7 procent in het rood tot zowat 3.848 punten. Galapagos leidde de verliesdans met meer dan 5 procent verlies na tien minuten handel. Ontex, AB InBev en KBC verloren ongeveer 2,9 procent. Intussen noteert de Bel20 nog 2,7 procent in het rood. Alle twintig steraandelen staan meer dan een uur na de opening nog onder het nulpunt.

Ook de andere Europese beurzen zijn met gelijkaardige verliezen geopend. De AEX-index in Amsterdam opende met 3,6 procent verlies en de beurs van Londen gaf meteen 3,5 procent prijs. De CAC40 in Parijs zag 3,24 procent verdampen. De Dax in Frankfurt ging meteen 3,6 procent lager.

Eerder vanochtend kelderde ook al de koers op de beurs van Tokio met 4,7 procent tot 21.610,24 punten. Dat is het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. De Japanse hoofdindex raakte eerder op de dag bijna 7 procent of ruim 1.560 punten kwijt. Dat was het grootste puntenverlies sinds november 1990. De breder samengestelde Topix-index vermagerde 4,4 procent.

De beurs van Tokio is vandaag bij opening meer dan 4 procent gezakt. De beurs gaat daarmee Wall Street achterna, waar sterindex Dow Jones bijna 1.600 punten verloor op één dag, een ongeziene daling.
AP De beurs van Tokio is vandaag bij opening meer dan 4 procent gezakt. De beurs gaat daarmee Wall Street achterna, waar sterindex Dow Jones bijna 1.600 punten verloor op één dag, een ongeziene daling.

Ook op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten deden beleggers massaal hun aandelen in de uitverkoop. In Hongkong tekende de Hang Seng-index een tussentijds verlies op van 4,1 procent en de beurs in Shanghai leverde 2,4 procent in. De All Ordinaries in Sydney sloot 3,2 procent lager na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 1,5 procent. De Kospi in Seoul verloor 1,4 procent.

De markt stelt de bezorgdheid vast over de inflatie en een mogelijke verslechtering van de Amerikaanse economie, terwijl de rentevoeten te snel zijn gestegen

Toshihiko Matsuno (SMBC Nikko Securities)

Zenuwachtig

Het verlies van de twee Japanse indexen komt er nadat ze gisteren al meer dan 2 procent verloren. Alle sectoren stonden in de min. De grootste verliezen werden geleden onder de financiële bedrijven. Ook de makers van elektronische componenten gingen in de uitverkoop. De beleggers verkopen massaal aandelen nu de langetermijnrente aantrekt en de vrees toeneemt dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort de rente zal verhogen.

"De markt stelt de bezorgdheid vast over de inflatie en een mogelijke verslechtering van de Amerikaanse economie, terwijl de rentevoeten te snel zijn gestegen", zei Toshihiko Matsuno, van SMBC Nikko Securities, aan financieel agentschap Bloomberg.

EPA

Grootste daling in één dag sinds financiële crisis

De sterke daling van Aziatische beurzen komt er een dag nadat de aandelenbeurzen in New York flink in het rood gingen. Wat een vervolg was van de neergang die ook al voor het weekend was ingezet. De leidende Dow-Jonesindex sloot gisteren ver onder de grens van 25.000 punten en dook tussentijds zelfs onder de 24.000 punten, wat neerkwam op een min van 6 procent. Opvallend was het verlies van het financiële concern Wells Fargo, na een tik op de vingers van de Amerikaanse centrale bank.

De Dow sloot gisteren uiteindelijk 4,6 procent lager op 24.345,75 punten. Dat is de grootste puntendaling op één dag tijd sinds de financiële crisis van 2008. De brede S&P 500 leverde 4,1 procent in tot 2.648,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,8 procent kwijt tot 6.967,53 punten. Vooral de vooruitzichten van hogere rentes, na een sterk Amerikaans banenrapport, drukten het sentiment.

REUTERS

Volgen VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck is er "duidelijk paniek op de Amerikaanse beurzen". "Dit is de slechtste beursgang in meer dan zes jaar tijd", zegt hij. "Er is dus zeker sprake van een kentering. Maar de vraag is of het nu verder naar beneden zal gaan of dat het hier stabiliseert, want de beurzen blijven wel fundamenteel hoog."

Ook grondstofprijzen onderuit

In navolging van de aandelenkoersen gaan ook de prijzen van grondstoffen stevig onderuit. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte deze ochtend met nog eens 1 procent tot 63,62 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper bij 67,05 dollar per vat. De prijs voor koper daalde met bijna 2 procent. Andere metalen als zink, lood en nikkel leverden ook in, net als ijzererts.

Anderzijds zijn er de veilige beleggershavens. Goud, zilver en andere edelmetalen gingen omhoog omdat de belegger ze als veilig beschouwt.
101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mike milan

  Andy De Schieter;nooit doen wat je bankdirecteur aanraad,dat aandeel wat hij je wil aansmeren,staat op zijn top.Hij laat U dat kopen,waarna zij hun verkopen.Gevolg dat aandeel zakt....

 • Andy De Schieter

  Allemaal gepland. Bij aandelen verhandelen in welke vorm dan ook winnen de banken altijd. De mensen verliezen altijd. Slechts enkelen verdienen bakken geld om de schijn hoog te houden, om de werkende mens zijn geld te laten inzetten.

 • Jef Deckers

  Het mag ook soms de kapitalisten zijn die getroffen worden nietwaar @ Nva !

 • james vroman

  zeer goede zaak !

 • Emile Fremaut

  Ik vind het zeer beangstigend wat voor enorme impact een land als China kan hebben op de wereldeconomie. Maar ik denk dat panniekeren nodeloos is aangezien er niet veel kan tegen gedaan worden. Daarbij sluit ik me aan bij een eerdere reactie, beleggingen brengen niet op op korte wijl. Dus deze crash zal geen kolossaak effect hebben. Emile Fremaut- Heule