Ook deze Nobelprijswinnaar gelooft niet in Bitcoin: "Beweging lijkt op beurscrash van 1929"

Professor in de economie Robert Shiller: "Ik weet niet waar het gaat stoppen."
EPA Professor in de economie Robert Shiller: "Ik weet niet waar het gaat stoppen."
Wederom heeft een voorname econoom zich kritisch uitgelaten over de bitcoin. Yale-econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller spreekt van een beweging die op termijn lijkt op de beurskrach van 1929. De ineenstorting van de financiële markten volgde destijds op een stevige opleving van de beurzen, maar leidde uiteindelijk tot de grote depressie van de jaren dertig.

"Ik weet niet waar het gaat stoppen", aldus Shiller, die in 2013 samen met anderen de Nobelprijs ontving voor een analyse van de prijzen van activa en het ontstaan van 'zeepbellen' in de economie. "De bitcoin is absoluut spannend. Investeerders voelen zich slim. Ze begrijpen zaken die niemand anders begrijpt. De bitcoin is anti-overheid, anti-regulering. Het is een prachtig verhaal."

Geen maatschappelijk nut

Toch is het succes van de bitcoin relatief, aldus Shiller. "De waarde loopt op. Net als de aandelenmarkten in de jaren twintig. Uiteindelijk wordt 1929 bereikt. Dan komt de munt naar beneden. Niet naar nul, maar zakken zal hij zeker."
Eerder pleitte een andere Nobelprijswinnaar voor een verbod op de cryptomunt. Volgens Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie won, dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. Het dient geen enkel maatschappelijk nut, zo zei hij.

Ook de hoogste bestuurder van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, waarschuwde voor de risico's die kleven aan de bitcoin. "Op geen enkele wijze is sprake van een valuta", zo zei hij. "Het is een speculatieve bezitting zonder economische basis." Volgens de bestuurder is investeren in de cryptomunt volledig op eigen risico.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jacques vansteenkiste

  al degenen die hier hoog oplopen met de bitcoins en er zogezegd in portefeuille hebben......zullen net verkocht hebben voor de luchtbel barst........!!!

 • james vroman

  bank en kredietkaarten zijn ook virtueel ..

 • raf peeters

  Heel dat fictief gedoe maakt ook veel kapot,een waarde dat niets is alleen virtueel,zo snel mogelijk weg ,maar eerst gaan ze nog een paar vangen en dollars armer maken en dan bitcoin weg en dollars weg.

 • godelieve milisen

  Volgens mij moet of beter nog moest dat juridische al vast gelegd zijn dat investeren in virtuele munten het risico bij devaluatie 100% bij de eigenaren ligt . Kan niet zijn dat wanneer een virtuele munt flopt dat er dan weer een juridisch getouwtrek komt en dat achteraf weer jan met de pet gaat moeten opdraaien voor de kosten .