Ook bij mensen van buitenlandse origine blijft werkloosheid dalen

Foto BELGA
De daling van de werkloosheid wordt nu ook duidelijk zichtbaar bij de groep van allochtonen. Dat blijkt uit de Vlaamse werkloosheidscijfers van december, die minister van Werk Philippe Muyters vandaag heeft bekendgemaakt.

Het is de 29ste maand op rij dat de werkloosheid in Vlaanderen daalt. Maar het was in die periode vooral de autochtone werkloosheid die zakte. De allochtone werkloosheid nam nauwelijks af, ook al omdat er een stijgende instroom was van allochtone werkzoekenden door de toename van de erkende vluchtelingen. 

Sinds deze zomer is er wel een voorzichtige daling merkbaar van de allochtone werkloosheid, en op het einde van 2017 daalde de werkloosheid voor die groep nog uitdrukkelijker. "In november en december was er een versnelling van de daling", klinkt het bij het kabinet van Muyters. In november bedroeg de daling op jaarbasis 2,4 procent, in december 2,7 procent.

Dat is nog steeds minder dan de autochtone werkloosheid, die vorige maand afnam met 7,2 procent. Maar, zo luidt het bij Muyters, gezien de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan is de daling zonder meer goed nieuws. Die vluchtelingen hebben zich massaal ingeschreven bij de VDAB. Zo steeg de categorie 'andere' werkzoekenden in december met tien procent. Dat is de categorie waar de erkende vluchtelingen met een leefloon onder vallen. 

Het totale aantal werklozen in Vlaanderen bedroeg eind december 202.766: 5,9 procent minder dan een jaar eerder. De Vlaamse werkloosheidsgraad komt daarmee uit op 6,68 procent.

De daling van de werkloosheid is zowat in elke leeftijdscategorie, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur terug te vinden. Zo daalde de jeugdwerkloosheid met 9,1 procent, de werkloosheid in de middenleeftijdsgroep (25-50 jaar) met 7,2 procent en bij de 50-plussers daalde de werkloosheid met 1,3 procent. De werkloosheid bij 50- tot 55-jarigen en 55- tot 60-jarigen daalde met respectievelijk 11,3 en 8,3 procent. Enkel het aantal werkzoekende 60-plussers stijgt met 39,3 procent doordat mensen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. Eind december waren er meer dan 14.000 werkloze 60-plussers.

De kortdurige werkloosheid (minder dan één jaar) daalt met 6,3 procent. De groep tussen één en twee jaar daalt met 12,2 procent en de zeer langdurige werkloosheid (meer dan 2 jaar) daalde met 1,6 procent.

De werkloosheid blijft ten slotte dalen in alle provincies. Net zoals de voorbije maanden is de daling het sterkst in Limburg (-11,6 procent). De meeste werklozen wonen in de provincie Antwerpen (71.771).

Tijd voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk het volledig jobaanbod op vacature.com
Bekijk jobs15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Vande Velde

  Wie liegt hier ? Direct ontslag eisen!!

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Ze kunnen zich altijd verstoppen achter de passe-partout "discriminatie"....

 • Jan Verstrepen

  Cijfertjes dans en het OCMW groeit maar dat mag je niet zeggen.

 • Albert De Vries

  Maar het tewerkstellingspercentage in voltijdse dagequivalenten (VTE) is ook lichtjes gedaald.... Zijn die allochtonen dan wel volwaardig aan het werk ? Of krijgen ze nu een leefloon ?

 • Rosa Cockx

  Papier en cijfertjes ze kunnen ons alles wijsmaken. Daar trap ik niet meer in.