Ook 98.000 benzinewagens betrokken bij Volkswagen-schandaal

EPA
De gisteren door Volkswagen opgebiechte onregelmatigheden in de CO2-uitstoot gelden voor 800.000 auto's, waarvan 98.000 benzinewagens. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt in het Duitse parlement gezegd.

Na een intern onderzoek van VW waren "onregelmatigheden" aan het licht gekomen met betrekking tot het werkelijke verbruik en de CO2-uitstoot van zo'n 800.000 wagens. Daar zijn dus ook benzinewagens bij. Tot voor kort draaide het schandaal bij VW enkel rond de uitstoot van stikstofoxiden en waren ook alleen dieselwagens betrokken.

VW maakte gisteren meteen ook bekend dat de nieuwe problemen VW zo'n 2 miljard euro kunnen kosten. Dat is 2.500 euro per auto, wat veel meer is dan wat VW uittrekt voor de dieselwagens betrokken in de zaak met de sjoemelsoftware. Daarbij rekende het bedrijf op 609 euro kosten per wagen.

Het probleem met de foute CO2-uitstoot heeft dan ook grotere gevolgen dan de sjoemelsoftware, zeggen analisten. Het kan een complexe zaak worden. Veel landen kijken immers naar de CO2-uitstoot om de autobelasting te bepalen. Het bedrijf dreigt te moeten opdraaien voor de hogere belastingrekening van consumenten.

Remproblemen

En alsof dat alles nog niet genoeg is, moet Volkswagen in de Verenigde Staten nu ook 91.800 wagens terugroepen omdat er een defect gebleken is aan de nokkenas waardoor er motor- en remproblemen kunnen ontstaan.

Het gaat om de modellen Beetle, Golf, Jetta en Passat van het jaar 2015 en 2016 met een 1.8- en 2.0-litermotor. VW benadrukt dat er nog geen gewonden gevallen zijn door het defect.