Exclusief voor abonnees

Onze expert Paul D’Hoore: “Vergeet dit jaar je pensioensparen niet”

Shutterstock
Een straffe beursdaling doet pijn, maar is goed nieuws voor langetermijnbeleggers. Zoals mensen die sparen over hun pensioen. “In een jaar als dit moet je zéker aan pensioensparen doen,” zegt onze expert Paul D’Hoore. “Ook al staat je fonds nu lager dan een jaar geleden.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meer dan anderhalf miljoen Belgen spaart voor de oude dag via een pensioenspaarfonds. Of ze het beseffen of niet: op die manier beleggen ze in aandelen. Hun rekening ziet er door de beursdaling dus niet geweldig uit.

“Mensen die zien dat hun fonds lager staat dan een jaar geleden verliezen misschien het enthousiasme om een nieuwe storting te doen. Dat is natuurlijk fout,” redeneert beursspecialist Paul D’Hoore. “In een beursjaar zoals dit moet je zéker aan pensioensparen doen. Op de beurs koop je nu al met 30 procent vergeleken met januari. Dat is zeker interessant.”

Het is op dit moment onmogelijk om te zeggen hoe lang dit gaat duren

Toch predikt onze expert geen haast en spoed. “Het is op dit moment onmogelijk om te zeggen hoe lang dit gaat duren. De volledige beursdaling tijdens de bankencrisis van 2008 en 2009 duurde in totaal 17 maanden.”

“Toen begon het ook met problemen ver van ons huis, die uiteindelijk toch bij ons kwamen. Ook toen hadden we geen geen idee waar die problemen ons zouden brengen. Het verschil is dat de malaise ons nu veel sneller bereikt dan toen, misschien is de oplossing er ook veel sneller.”

Geen haast

“Maar als we ervan uitgaan dat het maanden duurt voor een beurscorrectie wordt goedgemaakt, is er geen haast bij om je pensioenspaarfonds aan te vullen. Je moet het natuurlijk wel doen in deze periode van daling.”

Naast de pensioenspaarfondsen gebruiken nog eens zo’n anderhalf miljoen Belgen een pensioenspaarverzekering. Zij hebben een gegarandeerd - zij het laag - rendement. De keerzijde daarvan is dat ze niet kunnen inspelen op de huidige beursdaling.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alfons Reul

  Paul D'hoore heeft meer dan 100 % gelijk.

 • Elise Van Damme

  Nóóit aan meegedaan. En ga er nog blij om zijn.

 • Koen Van Crombruggen

  Ik deed daar niet aan mee en nu zeker niet. Dat geld zie je nooit meer terug, en dat heeft niets met de coronacrisis te maken maar met onbetrouwbare politici. 1e stap; hoge belastingen want die dienen voor ons pensioen 1e pijler; nu dat blijkt dat je zo goed als niets terugkrijgt komt men met stap 2, pensoensparen pijler 2, 3 op eigen initiatief... dat geld blijkt nu ook al niet meer te bestaan. maar de beslastingen wel. Allen pijler 4, u eigen huis is er nog, en at ten koste van uw erfgenamen.

 • Vic Lenaerts

  men zou best nu zijn geld op zak laten en evolutie afwachten ,deze crisis zal minimaal twee jaar herstel nodig hebben.

 • Fred De Vlaminck

  Als je nu op pensioen gaat kan je dat geld gewoon laten staan, of in een ander fonds steken. Heb ik in 2009 ook gedaan, en dat heeft me achteraf geen windeieren gelegd. Komt daarbij nog dat je vermindering krijgt als je uw belastingaangifte indient. En wie geschoren wordt moet blijven stilzitten, is de gouden raad voor elke belegger !