Exclusief voor abonnees

Onze expert Paul D’hoore na beste beursdag in 10 jaar: “Morgen kan het alweer anders zijn”

Belga
“Stijgingen voor een volledige aandelenbeurs van 7 procent zoals nu dinsdag, zie je alleen in een bar slecht beursklimaat zoals nu”, zegt onze beurskenner Paul D’Hoore. “Een kleine belegger moet vooral niet met de wilde bewegingen proberen mee te gaan.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op minder dan een maand na de slechtste beursdag in decennia, volgde dinsdag de grootste stijging in 10 jaar voor de Bel20, en de beste dag sinds 1933 voor de Dow Jones. Typisch, denkt expert Paul D’Hoore. ‘De koersbewegingen in deze omstandigheden zijn groot in beide richtingen. Deze keer waren er heel veel mensen die hier en daar beterschap zagen, en die springen weer op aandelen waardoor je een grote stijging krijgt. Daarnaast reageren geprogrammeerde computers op dalingen of stijgingen, waardoor ze het effect nog versnellen.’

“Enkel in deze omstandigheden zie je stijgingen van 7 procent voor een volledige beurs, zoals nu. Maar laten we wel wezen: morgen kan het weer anders zijn.”

“Voor een particulier is de beste strategie om niet te veel te bewegen, en vooral niet met de bewegingen mee te gaan. Wie maandag in paniek verkocht bij de daling, die zat dinsdag compleet verkeerd. Wie vandaag heeft gekocht tijdens de stijging zal misschien morgen of overmorgen weer compleet verkeerd zitten.”

“De beste strategie voor een kleine belegger is om geleidelijk goeie aandelen te kopen, pakweg een keer per maand, die bedoeld zijn voor de komende jaren. Ga niet deze markt op met geld dat je binnenkort zal nodig hebben.”

“Het is in tijden zoals deze dat je aandelen kan kopen aan heel interessante prijzen. Weet ook dat als je koopt, je de week nadien al met verlies kan zitten. Maar als je koopt voor de lange termijn speelt dat eigenlijk geen rol.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Leo Peeters -Duym

    Ik lees: “De beste strategie voor een kleine belegger is om geleidelijk goeie aandelen te kopen, pakweg een keer per maand”-- In de ‘goede aandelen’ zitten alle goede cijfers en gegevens al in de koers verwerkt, en in de slechte aandelen al het slechte. Er bestaan m.a.w. geen goede of slechte aandelen als het gaat om beurswinsten te maken. Uiteraard zijn er aandelen waarop je meer kunt verliezen, maar dan ook meer winnen.