Ga naar de mobiele website
^ Top

Ontwerpakkoord bij Volvo Group Belgium

BELGA
Vakbonden en directie bij Volvo Group Belgium, waar sinds vandaag gestaakt wordt in de truckfabriek in Oostakker, hebben vanavond een ontwerp van verzoening ondertekend na ongeveer dertig uur onderhandelen op het Verzoeningsbureau. Dat bevestigt het vakbondsfront.

De drie erkende vakbonden (ACV-CSC Metea, ABVV-Metaal en ACLVB) zullen morgenochtend hun leden informeren over de inhoud van het akkoord en tussen 8 en 16 uur kan er gestemd worden. Els De Vos (ACV-CSC) herinnert eraan dat het ongenoegen diep zat bij de werknemers. "Het is nu aan de werknemers om te beslissen of wat voorligt, voldoende is", zegt ze.
    
Eerder al sprak vakbondssecretaris Jo De Mey (ABVV Metaal) over een "substantiële verbetering" voor de werknemers, wat betekent dat duidelijke maatregelen voorgesteld worden om de werkdruk aan te pakken, er ook garanties zijn dat mensen hun verlof kunnen opnemen en dat er toegevingen gedaan werden in het kader van materiaalsinvesteringen.

In een pamflet dat op de sociale media circuleert, valt onder meer te lezen dat vanaf de herbalans in april niet 53 maar wel 81 extra medewerkers per shift ingezet worden en dat gedurende zes maanden, om de werkdruk te temperen. In die zes maanden zal ook de toekomstige manier van werken met de vakbonden besproken worden. Ook het aantal reserven werd opgetrokken, ondertussen het dubbele van wat oorspronkelijk voorzien werd. Om arbeiders verlof te laten opnemen, wordt vanaf mei extra capaciteit voorzien. Er is ook een strakke timing voor de vervanging van 42 vorkliften en 2 terbergs.
   
Bij Volvo Group Belgium was de woordvoerder voorlopig nog niet bereikbaar voor commentaar. Sinds vanochtend staken de ruim 3.000 arbeiders in de truckfabriek, daardoor werden geen vrachtwagens geproduceerd. Normaal zijn dat er 186 per dag. Ook morgen zal er niet geproduceerd worden.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Juul Kabas

    Er wordt weer met vuur gespeeld, zijn de vakbonden Opel, Ford en Renault dan al vergeten ?

Meld een bug